Američka delegacija boravi u Turskoj, razgovori o sirijskom Manbiju

Delegacija ispred Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas boravi u Turskoj, a u okviru posete vodit će se razgovori o sirijskom Manbiju, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske Hami Aksoy

Američka delegacija boravi u Turskoj, razgovori o sirijskom Manbiju

Delegacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas boravi u Turskoj, a u okviru posjete vodit će se razgovori o sirijskom Manbiju, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske Hami Aksoy, javlja Anadolu Agency (AA).

Aksoy je, na konferenciji za novinare održanoj u Ankari, podsetio kako je bivši američki šef diplomatije Reks Tillerson u februaru posetio Ankaru, nakon čega je formiran mehanizam, te je 8. i 9. marta osnovan prvi sastanak radne grupe na temu Sirije.

"Drugi od tih sastanaka je danas. U našoj zemlji smo ugostili američku delegaciju", rekao je Aksoy.

On je poručio kako će glavna tema današnjeg sastanka biti sirijski Manbij, a konačan tekst na kojem rade dve zemlje biće poznat 4. juna, nakon sastanka ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua i američkog šefa diplomatije Mikea Popmea, koji će biti održan u Washintgonu.

Aksoy se dotakao i nacrta odluke američkih senatora koja ima za cilj da blokira prodaju borbenih aviona F-35 Turskoj.

On je rekao kako je ta odluka povezana s pokušajima da se Turska odvrati od odluke o kupovini S-400 kao i da se oslobodi sveštenik Andrew Brunson.

"Vezano za program F-35, mi smo ispunili sve obaveze. To je svakako višenacionalni program. Vrlo su jasne obaveze svakog od potpisnika ovog sporazuma i one se trebaju ispuniti. Ovakvi koraci su u suprotnosti s duhom naših savezničkih odnosa s SAD-om. Kao što je i naš ministar rekao, u slučajevima preduzimanja ovakvih koraka, primorani smo uzvratiti", poručio je Aksoy.

 


Tagovi: Turska

Povezane vesti