Turski ministar Celik: Niko Turskoj ne može ponuditi drugorazredni status u odnosima s EU

Niko Turskoj ne može ponuditi drugorazredni status u odnosima s EU, kazao je Celik, te dodao kako Turska neće prihvatiti nikakvu temu od povlaštenom parnerstvu

Turski ministar Celik: Niko Turskoj ne može ponuditi drugorazredni status u odnosima s EU

Turski ministar evropskih integracija i glavni pregovarač Omer Celik izjavio je kako njegova zemlja neće pristati na bilo kakvo povlašteno partnerstvo s Europskom unijom (EU).

Celik se u programu turske televizije "HaberTurk", osvrnuo na aktuelna dešavanja, konkretnije na odnose između Turske i EU. Celik je govorio i o raspravama oko tzv. povlaštvenog partnerstva, o kojem se ponovo počelo govoriti nakon posjete predsjednika Repubike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Francuskoj, 5. januara.

"Ako nam ponude prijedlog u kontekstu 'povlaštenog partnerstva', mi ćemo ga odbiti. Niko Turskoj ne može ponuditi drugorazredni status u odnosima s EU", kazao je Celik i dodao kako Turska neće prihvatiti nikakvu temu o povlaštenom parnerstvu.

Podvukao je kako njegova zemlja nije nikakav izbjeglički kamp predviđen samo za saradnju u oblasti izbjeglica ili neka komanda za saradnju u borbi protiv terorizma.

"Na Tursku trebate gledati kao na državu", dodao je Celik.

Naglasio je kako je iz perspektive Turske sramno bilo kakvo predlaganje modela o povlaštenom partnerstvu.

O izjavi komesara Evropske unije za proširenje Johannesa Hahna, koji je rekao kako "odnose između Turske i EU treba staviti u stvarni okvir", Celik je kazao kako njegove izjave ne treba shvatati ozbiljno.

“Kao što sam i ranije kazao, neka raščisti da li je komesar EU za proširenje ili zamjenik ministra vanjsih poslova Austrije", poručio je Celik.

Govoreći i o situaciji nakon što je Velika Britanija donijela odluku da istupi iz Unije, Celik je naglasio kako su evropske integracije ozbiljno uzdrmane. Celik smatra kako će nakon izlaska Velike Britanije u EU doći do genetičkih promjena.

Prema njegovim riječima, izbjeglička kriza je promijenila političku kartu u Evropi, a EU nije uspjela upravljati ovom krizom.


Tagovi: EU , Turska , Čelik

Povezane vesti