Najpopularnija zemlja Turska, a najpopularniji predsednik Erdogan

Prema ovom istraživanju, jedina zemlja koja je nazadovala u ulozi u regionu je Egipat

Najpopularnija zemlja Turska, a najpopularniji predsednik Erdogan

Agencija PEW je napravila istraživanje uključivši Tursku, Rusiju, SAD, Iran, Saudijsku Arabiju, Izrael i Egipat, prema kome je Turska je zemlja koja je najviše napredovala u proteklih 10 godina, a predsjednik R.Turske R.T.Erdogan najvoljeniji predsjednik

Većina učesnika u istraživanju je rekla da su Turska, SAD i Rusija prema ulčozi u regiji u procentima imale veću važnost u odnosu na ostale zemlje u proteklih 10 godina.  Broj onih koji su rekli da je Turska u odnosu na prijašnju situaciju imala veću ulogu iznosi 63%.

53%procenta ispitanika su rekli da je Iran imao utjecajniju ulogu dok je procenat onih koji smatraju da Izrael i Saudijska Arabija imaju važnu ulogu bio veoma nizak.

Prema ovom istraživanju, jedina zemlja koja je nazadovala u ulozi u regionu je Egipat. Učesnici iz Izraela su bili jedini koji su naveli da je opala uloga Turske u regionu.

Procenat izraelskih arapa koji smatraju da je opala uloga Turske u regionu iznosila je 29% dok u Libanu sve grupacije smatraju da je porasla uloga Irana u regionu.

U Turskoj(26%) i u Izraelu se smatra da je opala uloga Irana u regiji. Jedina zemlja koja smatra da je porasla uloga S.Arabije je Jordan. Dok je za ulogu Rusije u regiji procenat iznosio 35%, za SAD je iznosio 27%. Oni koji su smatrali da je uloga Irana u regiji pozitivna je bio 14%, a procenat onih koji su to isto mislili za S.Arabiju bio je 44%. Prema poretku zemalja čija je uloga u posljednjih 10 godina išla uzlaznomlinijom je sa 63% na prvom mjestu bila Turska.

76% Jordanaca , 63% Libanaca, 59% Tunižana, 33% Izraelaca smatraju da je Turska povećala uticaj na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi.

Poslije Turske na  listi su Iran 53%, Izrael 46%, S.Arabija 41% i Egipat 19%. Dok je najnegativniju ulogu u regiji imao Iran, najefektivnija je bila Turska.

Ispitanici su bili upitani i o mišljenju o predsjedniku Turske R.T.Erdoganu, predsjedniku Irana Hasanu Ruhaniju, predsjedniku Sirije Bešaru Asadu, saudijskom kralju Selmanu, kralju Jordana Abdullahu i premijeru Izraela Netanjahuu.

Nakon ovog istraživanja, rezultati su pokazali da je predsjednik Redžep Tajjip Erdogan najpopularniji među svima.

Popularnost Erdogana u procentima izgledala je ovako: Jordan 66%, Tunis 59%, Liban 42%, Izrael 15%.

Lideri koji su najnepopularniji na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi su Netanjahu, Esad i Ruhani i prema istraživanju u mnogim zemljama je Erdogan po popularnosti ostale lidere ostavio daleko iza sebe.

26% ispitanika smatra da će se rat u Siriji potpuno završiti u narednoj godini dok 32% smatra da će se to desiti u narednih 5 godina, a 29% smatra da će put do mira u Siriji trajati preko 5 godina.

Najoptimističniji su Sirijci iz Jordana, njih 64% smatra da će se rat završiti u 2018.godini.

Većina pak Turaka, Jordanaca i Libanaca želi da manje ljudi dolazi iz Sirije.Povezane vesti