Američko oružje iz Sirije usmjereno protiv Turske

Veliki broj pušaka M-16 zaplenjenih u skrovištima PKK-a najbolji su pokazatelj da dato obećanje SAD-a i Zapada nije bilo dovoljno da oružje iz Sirije ne završi u rukama terorista u susednoj Turskoj.

Američko oružje iz Sirije usmjereno protiv Turske

Oružje koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) donirale terorističkoj organizaciji PYD/PKK-a u Siriji sada završava u rukama terorista PKK-a i koristi se u terorističkim napadima u Turskoj.

Početkom aprila ove godine SAD su isporučile prvi kontingent oružja grupi PYD, odnosno sirijskom ogranku PKK-a. Oružje je dostavljeno helikopterima u vazdušnu bazu Rumeylan. SAD su potom nastavile dopremati oružje u Siriju, a reporteri AA u nekoliko navrata snimili su duge konvoje šlepera i oklopnih vozila kako idu ka bazama PYD/PKK-a. Neki izvori navode da je reč o oružju dovoljnom da se naoruža vojska koja broji između 30.000 i 40.000 boraca.

Bivši portparol takozvane organizacije SDG pod plaštom koje se krije stvarni identitet terorističke strukture PYD/PKK-a Talal Silo je nakon bega iz te regije priznao da je SAD naoružavao i vršio obuku terorista u Siriji.

- SAD nisu marile gde će završiti oružje koje šalje - 

U više navrata je dokazano da je oružje koje su SAD dopremile teroristima PYD-a u Siriju kasnije korišteno u terorističkim napadima PKK-a na turske oružane snage, a odbegli Silo kazao je za AA da SAD nikada nisu pitale, niti se zanimale gde će dopremljeno oružje završiti.

Oružje iz kontingenta koje su SAD dopremile teroristima u Siriji korišteno je u nedavnom terorističkom napadu u kojem su teroristi PKK-a u Hakkariju ubili devet pripadnika turskih snaga sigurnosti. Utvrđeno je da je u napadu korišten AT-4, ručni bacač protutenkovskih raketa koje su američke snage dopremile teroristima u Siriji.

Turski ministar odbrane sastao se nedavno u Briselu s američkim kolegom Jamesom Mattisom i pokazao mu fotografije i dokaze da je PYD sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a.

- Oružje sa Zapada u terorističkim skrovištima u Turskoj - 

Turske snage sigurnosti su tokom pronalaska terorističkih skrovišta na planinama u Sirnaku i Hakkariju, na jugoistoku Turske, zaplenili veće količine oružja koje je iz kontingenta koje su SAD dostavile kao pomoć teroristima PYD/PKK-a u Siriji. Većina zaplenjenog oružja proizvedena je na Zapadu.

Veliki broj pušaka M-16 zaplenjenih u skrovištima PKK-a najbolji su pokazatelj da dato obećanje SAD-a i Zapada nije bilo dovoljno da oružje iz Sirije ne završi u rukama terorista u susednoj Turskoj.

Teroristi PYD-a iz sirijskog pograničnog pojasa, kao i iz susednih iračkih regija, tako snabdevaju oružjem i municijom teroriste PKK-a u Turskoj.

Reč je o različitim vrstama oružja i opreme, a većinom se radi o oružju koje su SAD donirale PYD/PKK-u.

PYD, odnosno njegov vojni ogranak YPG iskoristio je američku vojnu pomoć i stekao respektabilan arsenal oružja nalik manjoj armiji. Oružje je dopremano pod izgovorom da će biti korišteno isključivo u okviru borbe protiv terorističke organizacije ISIS.

Američki Pentagon je još u oktobru 2015. godine priznao da je PYD-u poslao veće količine oružja i municije.

- SAD nastavljaju slati oružje YPG-u - 

SAD i naredne godine planiraju dopremiti oružje i municiju YPG-u, a sprema se 50 teretnih aviona za dopremanje tog kontingenta. Pentagon je u odobrenom budžetu za nerednu godinu naveo stavku od pola milijarde dolara koja se odnosi na planiranu pomoć takozvanim Sirijskim demokratskim snagama (SDG), kako se u javnosti želi predstavljati teroristička grupa PYD/PKK-a.

Planirana američka pomoć teroristima u Siriji uključuje 12.000 "kalašnjikova", 6.000 automatskih pušaka, 3.500 mitraljeza, 3.000 raketnih bacača RPG-7, 1.000 raketnih bacača AT-4, te desetine vojnih vozila, i najmanje 450 dronova.

Samo transport tog oružja će koštati oko 55 miliona dolara. Oružje će teretnim avionima biti dopremljeno u Jordan i Kuvajt, a za Siriju će biti transportovano kopnenim putem.

Za osnovne životne namirnice rezervirano je 6,1 milion, od ukupno 500 miliona dolara pomoći.

U izveštaju Pentagona se navodi da će broj naružanih boraca u toj sirijskoj regiji biti povećan sa 25.000 na 30.000.

SAD daje i mesečne plaće pripadnicima YPG-a od početka obuke u iznosu između 400 i 500 dolara, a za te potrebe za narednu godinu osigurano je 60,6 miliona dolara.Povezane vesti