Lavrov: Znam da SAD želi vojnu bazu u Siriji i otvoriti put za raspad zemlje

Šef ruske diplomatije poručio da Washington, koji, kako je rekao, stalno tvrdi da poštiva teritorijalni integritet Sirije, to treba dokazati djelima, a ne samo ostati na rečima.

Lavrov: Znam da SAD želi vojnu bazu u Siriji i otvoriti put za raspad zemlje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio kako zna da Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju namjeru za formiranje baze u Siriji, te kako ova zemlja pribjegava različitim metodama za otvaranje puta ka raspadu te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, u povodu 6. sastanka Zajedničke grupe za strateško planiranje Rusije i Turske.

"Znam da SAD ima namjere za formiranje vojne baze u Siriji. Siguran sam da žele otvoriti put za raspad ove zemlje i zato pribjegavaju različitim metodama. Pripremaju se različite provokacije", poručio je Lavrov.

Također je poručio da Washington, koji, kako je rekao, stalno tvrdi da poštiva teritorijalni integritet Sirije, to treba dokazati djelima, a ne samo ostati na riječima.

Turski ministar Cavusoglu je rekao kako je SAD imao status posmatrača tokom pregovora u Astani te da je na taj način imao priliku vidjeti šta se tamo dešava.

"Sa SAD-on nemamo mehanizam u formatu Astane. Postoji razumijevanje i mi nastavljamo pregovore oko uspostavljanja sigurnosti u Manbiju i regijama pod kontrolom YPG-a, odnosno o izlasku YPG-a iz ovih regija", rekao je Cavusoglu. 

Podsetio je također kako je između njegove zemlje i SAD formirana i jedna radna grupa, čiji je prvi sastanak održan prošle sedmice.

"Trebao je biti održan i sastanak 19. ovog mjeseca u Washingtonu, no moguće je da će on biti otkazan obzirom da je došlo do smene Rexa Tilersona", rekao je Cavusoglu.

 

 Povezane vesti