Informer u vezi izjava zemlja povodom povezanosti PKK/KCK i PYD/YPG-a

Prema informacijama dobijenim iz NATO-a, u junu 2013. u Briselu, gde je smeštena Vrhovna komanda NATO-a, objavljen je Strateški obaveštajni dokument, u kome je navedeno da je PYD/YPG, pored KCK i PKK, teroristička organizacija.

Informer u vezi izjava zemlja povodom povezanosti PKK/KCK i PYD/YPG-a

 

 

Činjenica da je PYD/YPG ogranak terorističke organizacije PKK/KCK, koji deluje u Siriji, prihvaćena je od strane obaveštajnih i sigurnosnih institucija velikog broja zemalja; a saopštenja mnogih zemalja potvrđuju organsku povezanost između navedenih terorističkih organizacija.

U tom okviru ćemo vam prikazati saopštenja nekih zemalja kojima se potvrđuje da je PYD/YPG teroristička organizacija i njena organska povezanost sa PKK-om.

 1. SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE (SAD)

Na zvaničnoj internet stranici CIA-e, obaveštajne službe SAD-a, zemlje koja pod izgovorom borbe protiv ISIL-a, pruža oružanu, logističku i edukativnu podršku PYD/YPG-u Siriji, PYD/YPG je definisan kao ogranak terorističke organizacije PKK/KCK u Siriji. CIA je PYD/YPG okarakterisala ¨terorističkom organizacijom sa stranim izvorima¨ koja je aktivna u Siriji. Na istoj internet stranici za Saliha Muslima, bivšeg lidera PYD-a se kaže da je predstavnik PKK/KCK u Siriji. Na zvaničnoj stranici američkog Nacionalnog antiterorističkog centra (NCTC), koji je formiran u cilju uspostavljanja koordinacije u borbi protiv terora nakon terorističkog napada koji se 11. septembra dogodio u SAD-u, PYD/YPG je definisan ogrankom terorističke organizacije PKK/KCK u Siriji; no ova definicija je jedno vreme uklonjena sa pomenute internet stranice. Pored saopštenja CIA i NTCT-a, Ashton Carter, ministar odbrane za vreme Obamijne vladavine je lično, na sastanku Senata na temu ISIL-a, potvrdio povezanost YPG-a i PKK.

 1. Na redovnom press brifingu 26. januara 2018. godine portparolka američkog State Departmenta Heather Nauert je povodom operacije u Afrinu i koraka koje Turska preduzima u regiji , za elemente PYD u regiji umesto ¨YPG¨ kazala ¨PKK¨. Bez ikakve ispravke svojih reči, Nauert je kazala: ¨Turska više nije orijentisana ISIL-u, već se okrenula protiv PKK-a na severozapadu Sirije. Tamo želimo stabilnost¨.
 2. PYD, ogranak terorističke organizacije PKK u Siriji, kojem SAD pruža otvorenu podršku, pa kojeg čak vidi i saveznikom, je na sastanku NATO 2013. godine proglašen terorističkom organizacijom. Ovaj dokumenat je ratifikovan i od strane SAD-a. Prema informacijama dobijenim iz NATO-a, u junu 2013. u Briselu, gde je smeštena Vrhovna komanda NATO-a, objavljen je Strateški obaveštajni dokument, u kome je navedeno da je PYD/YPG, pored KCK i PKK, teroristička organizacija. SAD su prihvatile i ratifikovale ovaj dokumenat. U MC-160, važnom strateško obaveštajnom dokumentu NATO-a, PYD je registrovan kao produžnica PKK-a. 

 

 1. U vezi formiranja Sirijskih demokratskih snaga, na sastanku Aspen Instituta u pokrajini Colorado, jednog od bitnih think-thankova SAD-a, komandant specijalnih snaga SAD-a armijski general Raymond Thomas je izjavio da je nakon što je Turska shvatila povezanost, YPG-u predložena ¨promena imena¨, nakon čega je organizacija naziv promenila u ¨Sirijske demokratske snage¨. Thomas je kazao da je promena imena ¨povećala kredibilitet YPG-a¨. Thomas je kazao da je zvaničnicima YPG-a preneto da povezanost između YPG i PKK stvara probleme, i dodao: ¨Trebate raditi na razvoju svoje marke. Povezanost sa starim proizvodom, sa PKK-om, izazvaće nove probleme¨.

 

VELIKA BRITANIJA

 

 1. U odgovoru kojeg je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala u izveštaju ispisanom na 79 stranica, koji je pripremljen od strane Komisije britanskog parlamenta za vanjske odnose marta 2016. godine pod nazivom ¨Pritisak ili napredak? Vreme odluke za Tursku – narodni poslanici podržavaju britansku ulogu¨ ističe se da Turska ima pravo na legitimnu odbranu protiv napada PKK. U odgovoru se ističe da je teroristička organizacija PKK uvrštena na terorističku listu Velike Britanije; a u vezi PYD/YPG, ogranka terorističke organizacije PKK u Siriji se navodi: ¨YPG je na listi terorističkih organizacija Velike Britanije. Uznemireni smo usled povezanosti YPG-a i političkog krila PYD-a sa PKK-om. Sve informacije u vezi ove teme smatramo ozbiljnim. Pozivamo YPG i PYD da se ograniči od PKK i terorističkih akcija¨
 2. Britanski ambasador Richard Moore je dao bitne izjave u vezi terora i Sirije. Istakavši da je Britanija najjači prijatelj Turskoj u borbi protiv PKK, on je dodao: ¨Naš stav povodom ove teme je sasvim jasan. PKK je teroristička organizacija. PYD je povezan sa PKK-om. Ako posetite kancelariju PYD možete videti postere Abdullaha Ocalana¨.
 3. Državni ministar Velike Britanije odgovoran za Bliski istok Alistair Burt je u vezi povezanosti terorističkih organizacija PKK i PYD/YPG izjavio: ¨Svesni smo njihove veze. Kada razgovaramo sa PYD i YPG-om kažemo im da trebaju prekinuti vezu sa PKK-om. No, u praksi oni ne prekidaju tu vezu. Njihova veza je potvrđena¨.

¨Mi nismo povezani sa PKK-om ali smo uznemireni usled mogućnosti uspostavljanja veza i na PYD apelujemo da prekine sve vrste veza sa PKK-om¨, dodao je Burt.

 1. S.O. koji živi u Velikoj Britaniji, osuđen je na 21 mesec zatvorske kazne uz argument da se hteo priključiti PKK-u. U pismu i video zapisu koje je ostavio porodici, S.O. tvrdi da će otići u Ayn el-Arab (Kobani) kako bi se borio protiv ISIL-a i kako će se pridružiti PKK-u. Odluka koju je donelo britansko sudstvo podržava činjenicu da PYD/YPG deluje u Siriji i da je povezan sa PKK-om.

 

 

 1. U vestima koje su u nemačkim medijima objavljene 4. februara 2018. godine, Katja Kipping, koopredsednica levičarske stranke je u govoru kojeg je održala u Nemačkom parlamentu osudila operaciju Turskih oružanih snaga u Afrinu i reakciju nemačkoj vladi koja nije uputila osuđujuću izjavu u vezi ove operacije. U odgovoru kojeg je narodni poslanik Alternativne partije za Nemačku (AFD) Petr Bystron uputio narodnim poslanicima Levičarske stranke koji su u nemačkom parlamentu žalili za ubijenim teroristima iz Afrina, se navodi: ¨Turska se bori protiv YPG, produžnice PKK, koju Nemačka priznaje terorističkom organizacijom. Vaš je problem je ubijanje vaših PKK prijatelja Marksista. Sakupljate novac preko ilegalnih grupa i pomažete PKK-u¨.
 2. HOLANDIJA

Halbe Ziljstra, holandski ministar spoljnih poslova je 23. januara 2018. godine u vezi operacije ¨Maslinova grana¨ koju su Turske oružane snage započele u Afrinu, podsetivši na 51. tačku Ugovora UN-a, kojim se odobrava pravo na odbranu, izjavio: "Turska je bila meta otvorenih napada. Postoji dovoljno pokazatelja da bi se Turska branila. YPG nije nevin. Holandska vlada nikada nije podržavala YPG. Postoje jake veze između YPG-a i PKK-a. PKK je i prema Holandiji, ali i prema Evropi teroristička organizacija".

 

 1.  ŠPANIJA

Ako se analizira sudska odluka španskih sudova u vezi povezanosti PKK/KCK i PYD/YPG, može se zaključiti da je 27. januara 2016. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo da je 9 osoba, od toga 8 španskog i jedna turskog porekla uhapšeno usled povezanosti sa terorističkom organizacijom PKK. Španski organi su utvrdili da su uhapšeni iz raznih evropskih zemalja obezbeđivali ratnike za PYD/YPG, produžnicu terorističke organizacije PKK/KCK u Siriji. U optužnici podignutoj od strane Španskog suda sa specijalnim ovlastima 23. januara 2017. godine, navodi se da su dvojica optuženih oružano edukovani u okviru borbe protiv ISIS-a, da su se pridružili oružanom ogranku YPG-u, produžnici terorističke organizacije PKK koji deluje u Siriji, da su izvršavali naređenja data od strane PKK te da su zauzimali aktivno učešće u prvim linijama fronta YPG-a. Odluka donesena od strane španske vlade dokazuje da Španija prihvaća povezanost PYD/YPG sa terorističkom organizacijom PKK/KCK.Povezane vesti