Balkanske Aktuelnosti 9/2018

Stranka demokratskih akcija se prethodnih godina spominjala sa borbom koja se unutar nje vodila između Bakira Izetbegovića i Sulejmana Tihića. U poslednje vreme su se počeli isticati novi rivali glavnoj struji koja se okuplja oko Bakira Izetbegovića.

Balkanske Aktuelnosti 9/2018

Balkanske Aktuelnosti 9/2018

 

Poslednjih godina zabeležena je velika pometnja unutar najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratskih akcija (SDA). Partija, u kojoj je ranije došlo do sukoba mišljenja usled različitih ideoloških i političkih stavova, ovoga puta se suočava sa tvrdnjama o korupciji i nepotizmu. Čak šta više, povećanjem kritika u vezi poremećenih odnosa u partiji, SDA, koja se treba pripremati za izbore koji su zakazani za oktobar 2018., stavlja se u tešku poziciju.

Stranka demokratskih akcija se prethodnih godina spominjala sa borbom koja se unutar nje vodila između Bakira Izetbegovića i Sulejmana Tihića. U poslednje vreme su se počeli isticati novi rivali glavnoj struji koja se okuplja oko Bakira Izetbegovića.

Novi rivali su uglavnom oni koji već duže vreme nisu zadovoljni internom situacijom partije, kao što su Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović. Šepić, Sokolović i Ahmetović su u prvoj polovini 2017. isključeni iz stranke, nakon čega su prvo osnovali nezavisnu grupu u skupštini BiH, da bi u septembru 2017. osnovali novu stranku ¨Nezavisni blok¨.

Među osnivačima ¨Nezavisnog bloka¨ nalaze se oni koji su isključeni iz Stranke demokratskih akcija, gradonačelnici nekih nezavisnih opština i profesori sa nekolicine uglednih bh. univerziteta. Osnivači tvrde da će ova nova partija BiH donijeti potpuno novi politički stav te da će biti daleko od stavova vodećih bh. političara kao što su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik. No, poznavaoci politike BiH dobro znaju da su Senad Šepić i Sadik Ahmetović u poslednjih 15 godina obavljali visokorangirane funkcije. Zbog toga je veliki broj onih koji nerealnim smatraju obećavanje bolje budućnosti od nekoga ko je 15 godina bio na vlasti a ko nije uspeo ništa uraditi.

Veruje se da drugu struju unutar Stranke demokratskih akcija definiše Denis Zvizdić, predsedavajući Saveta ministara BiH. Zvizdić je u početku bio pouzdani čovek Bakira Izetbegovića. No, tvrdi se da je u poslednje vreme počeo da ¨igra na veću kartu¨. Tvrdi se i da Denisa Zvizdića podržavaju Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

Mirsad Kukić, premijer Tuzlanskog kantona, koji je pre nekoliko dana smenjen sa dužnosti, takođe je blizak Denisu Zvizdiću. Jedan od potpredsednika SDA, Kukić, spominjao se sa nekoliko krivičnih radnji, ali mu je uvek stranka to tolerisala. U poslednjem slučaju je Kukić, zajedno sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem i jednim od potpredsednika stranke Asimom Sarajlićem optužen da je primao mito u protivzakonitom posredovanju u zapošljavanju. Tvrdi se da je SDA odluku o promeni vlasti Tuzlanskog kantona, na čijem se čelu nalazio Kukić, donela u okviru borbe protiv korupcije. No, bosanski politikolozi tvrde da Kukić pozdravlja operaciju i da trenutnu situaciju analizira kao ¨obračun unutar stranke¨. Ono što utvrđuje ovakav stav je činjenica da je premijer Sarajevskog kantona Elmedin Konaković takođe isključen iz Stranke demokratskih akcija. Konaković je u poslednje vreme iznosio tvrdnje kojima je upravu unutar stranke povezivao sa korupcijom u državnim institucijama. No, umesto da se tvrdnje preispitaju, ceh je platio Konaković.

Rivalstvo i obračun unutar Stranke demokratskih akcija su preneli i mediji sa ¨obostrano naručenim tekstovima¨. Naročito su popularizirani tekstovi koji za cilj imaju Bakira Izetbegovića i njegovu porodicu, a sve je to povezano sa izborima koji se trebaju održati ove godine. Pošto Bakir Izetbegović po zakonu ne može po treći put postaviti kandidaturu za Predsedništvo BiH, počelo je natjecanje unutar stranke ko bi mogao biti potencijalni kandidat. Denis Zvizdić se nada da će biti prikazan za predsedničkog kandidata. Pored činjenice da Izetbegović pothranjuje nadu Zvizdića kako se ne bi poremetila ravnoteža unutar stranke, pretpostavlja se da bi na svom mjestu ipak želio videti osobu koju bi lakše kontrolisao.Povezane vesti