Čavusoglu u Skoplju: Makedonija najviše zaslužuje integracije u EU

Makedonija najviše zaslužuje integracije u EU, veštačkim pitanjima kao što je pitanje imena, Makedoniji se čini velika nepravda, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavusoglu

Čavusoglu u Skoplju: Makedonija najviše zaslužuje integracije u EU

Ministar vanjskih poslova Makedonije koji boravi u zvaničnoj poseti Skoplju, izjavio je nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, da je Makedonije važan faktor mira i stabilnosti na Balkanu. 

Cavusoglu je tokom zajedničke konferencije za medije s Dimitrovim, izjavio da će Turska uvijek podržavati Makedoniju i da su u 25 godina diplomatskih odnosa učinjeni važni koraci ka unapređenju političkih, ali i odnosa na drugim poljima. 

"Smatramo da je Makedonija jako važna za mir i stabilnost na prostoru Balkana, ali i šire. Trgovinska razmena s Makedonijom iznosi 460 miliona dolara, a turske investicije ovde dostižu milijardu dolara. Međutim naši potencijali su mnogo veći", rekao je Cavusoglu. 

Turski ministar se osvrnuo i na saradnju dve zemlje na međunarodnom planu, istakavši da će Turska nastaviti podržavati Makedoniju na svim poljima, posebno na putu ka EU i NATO-u. 

"Makedonija najviše zaslužuje integracije u EU. Veštačkim pitanjima kao što je pitanje imena, Makedoniji se čini velika nepravda. Najsnažnije ćemo podržavati njeno članstvo u NATO i podstaći ćemo zemlje da sarađuju. Sigurnost u Evropi od zavisi od Turske i Zapadnog Balkana", rekao je Cavusoglu. 

Šef turske diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je prvi ministar vanjskih poslova jedne zemlje koji je posetio Skoplje, nakon formiranje vlade, i tom je prilikom pozvao makedonskog predsednika Gjorgea Ivanova i premijera Zorana Zaeva da posete Tursku. 

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da su Makedonija i Turska prijateljske zemlje i da su odnosi između ovih dvaju zemlja jedinstveni. 

"S Turskom ne delimo granice, ali kao da ih delimo, to je otvorena i svetla granica. Izrazio sam duboku zahvalnost na neprekidnoj i neophodnoj podršci Makedoniji na putu ka NATO-u. Njihova podrška je potvrđena", rekao je Dimitrov.

Posetu Makedoniji Cavusoglu je započeo susretom s predsednikom te zemlje Gjorgeom Ivanovim.

Nakon sastanka s Dimitrovim, turski ministar se sastao i s novoizabranim premijerom Zoranom Zaevim, a kasnije je s makedonskim zvaničnicima prisustvovao iftaru, kojeg su u Skoplju organizovale turska ambasada i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).Povezane vesti