Aktuelnosti iz zemlje i sveta 10/2018

Turska politika u Africi

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 10/2018

 

 

Can Acun

Turska politika u Africi

 

Turska višestrana spoljnja politika je dovela do novih koraka ka i u Africi. U okviru afričke politike, Turska je ostvarila bitne humanitarne pomoći, unapredila diplomatske odnose i strateške dobiti. Jedan od glavnih razloga za uspeh Turske je to što ona nema kolonijalistički pristup afričkim zemljama. Posete predsednika Erdogana afričkim zemljama Alžiru, Mauritaniji, Senegalu i Maliju predstavljaju bitan korak ka unapređenju strateških odnosa Turske i afričkih zemalja.

Trgovina Turske sa Afrikom je u poslednjih 15 godina porasla šest puta i dostigla cifru od 17,5 milijardi dolara, dok su ulaganja Turske u 2003.godini bila 100 miliona dolara, u 2017.su dostigla 6,5 milijardi dolara. Prilikom afričke turneje predsednika Erdogana, potpisani su mnogi ekonomski sporazumi. Osim toga, postavljeni su novi ciljevi za unapređenje trgovinskih odnosa. Na primer, nakon ostvarenog trgovinskog obima od 250 miliona  dolara sa Senegalom, postavljen je cilj od 400 miliona dolara trgovinskog obima.

Za razliku od zapadnjačkog, kolonijalnog pristupa afričkim zemljama, Turska pristupa sa metodom win-win. Prilikom posete predsednika Erdogana Alžiru, jedan novinar je aludirajući na Osmanlije upitao:“Da li je Turska videla Alžir kao koloniju“, na šta je predsednik Erdogan odgovorio:“Da je tako bilo, ovo pitanje mi ne bi postavio na francuskom već na turskom jeziku.“ Ovakav odgovor je pokazao kako je zapravo pristup Turske afričkim zemljama različit od kolonijalističkog pristupa Zapada.

Još jedan veliki razlog uspeha Turske u afričkoj politici je diplomatija humanitarne pomoći. Supruga predsednika Erdogana, Emine Erdogan je ukratko o humanitarnoj politici Turske rekla:“Možda je suša sudbina Afrike. Ali umiranje od gladi nije sudbina. Koliko je važno pokrenuti međunarodne institucije za afričku političku stabilnost, toliko je važno i uliti samopouzdanje u afrički narod.“

Turske institucije koje su imale i imaju mnogobrojne projekte u afričkim zemljama, svakoga dana sve više unapređuju odnose između naroda Turske i Afrike.

Sa druge strane, na ekonomskom planu Turska ima veoma važnu ulogu u sektoru izgradnje. Turska gradi širom Afrike, a predsednik Erdogan je tokom afričke turneje posetio neke od tih gradilišta.

Još jedna važna tačka turske politike u Africi su škole i institucije terorističke organizacije FETO. Turska nastoji da zatvori sve škole ove terorističke organizacije i preda ih Maarif Vakufu. Maarif Vakuf škole se nalaze u Tunisu, Tanzaniji, Sudanu, Somaliji, Siera Leoneu, Sao Tomeu i Principu, Senegalu, Nigeriji, Mauritaniji, Maliju, Kongu, Gvineji, Gambiji, Čadu i Džbutiju, tj u 88 zemalja.

 Povezane vesti