Aktuelnosti iz zemlje i sveta 9/2018

Istočna Guta, novi pokolj pred očima celog sveta

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 9/2018

Can Acun istraživač iz Fondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja SETA

Istočna Guta, novi pokolj pred očima cijelog svijeta

 

Sa istočne strane prijestolnice Sirije, regija Istočne Gute je od 2013.godine pod opsadom režimasirijskog predsjednika Asada i njegovih pristalica.Istočna Guta je u posljednje vrijeme mjesto koje je najviše bombardovalo od ruskih snaga i snaga Asadovog režima. Poslije nego je u  roku od 3 dana ubijeno preko 250 civila, Vijeće sigurnosti UN se sastalo i donijelo odluku o primirju u cijeloj Siriji. Međutim i pored toga, napadi, naročito na zdravstvene centre, pekare tj mjesta koja su narodu od životnog značaja, se i dalje nastavljaju te se na taj način nastavlja i tragedija ljudi koji tu žive.            

Na tri različite tačke je, nakon pregovora u Astani, u Idlibu od strane Turskih oružanih snaga oformljena zona prividnog primirja. Nakon obustave vatre u Idlibu snage Assadovog režima i njegove pristalice su prešle u područje Istočne Gute  i započele opsežne operacije.

Prije kopnenih napada, ruske i Assadove režimske snage izvode bombardovanja iz zraka.   Ruske snage i snage Assadovog režima ne praveži razliku između civila i vojnika su upotrebile strategiju ‘scorched earth’ tj bombardovanje koje iza sebe ostavlja pustoš. Usljed ovog masakra napravljenog pustošenjem, Vijeće sigurnosti UN je donijelo odluku za sastanak. Prijetnjon vetom koja je stigla od strane Rusije, Vijeće sigurnosti UN je donijelo odluku o primirju koje na terenu nije zaživjelo. Ovu odluku Vijeća sigurnosti UN-a čini nevažećom to što je primirje obuhvatilo i terorističke organizacije ISIL i Al Kaidu.

Zvanično, Rusija se u Siriji samo bori protiv terorističkih organizacija ISIL-a i Al Kaide. Ali činjenično stanje na terenu pokazuje da Rusija za prevashodan cilj ima opoziciju i da bombarduje ne praveći razliku među civilima i vojskom.

Osim toga izjava  Rusije da skupa djeluju grupe  Ahrar uş Şam i Ceys el İslam sa HTŠ te da su oni van primirja, je pokazatelj da se odluka Vijeća sigurnosti UN-a može i namjerno pogrešno protumačiti.   U stvari je Ceys el Islam bio u mnogim okršajima sa HTŠ u Istočnoj Guti i Ceys el Islam je uhapsio mnoge pristalice HTŠ.

U trenutku kada je Rusija dala ovu izjavu Ahrar uş Şam je u Idlibu sprovodila opsežnu operaciju protiv HTŠ-a.

Ispravno je reći da je to što u Istočnoj Gut irade Rusija i Assadov rejim pokolj. U Istočnoj Gutı je stanovništvo gusto naseljeno i na stotine civila se korak po korak ubijaju.

Rusija je kao “znak dobre volje” u Istočnoj Guti uvela primirje od 9:00 do 14:00 časova, ali je Assadov režim i njegovepristalice su još od prvog dana to primirje prekršili i nastavili napade. Prema izjavi Civilne zaštite Istočne Gute takozvanih Bijelih beretki, Assadov režim je i pored prinirja od 9:00 do 14:00 koje je uvela Rusija nastavio sa bombardovanjem.

Turska, kao jedna od garantera u Astani, se trudi da zaustavi sukobe u Istočnoj Guti. Dok se ne donese konačna odluka u Astani, Turska u Istočnu Gutu nastavlja dopremanje humanitarne pomoći i zbrinjavanje povrijeđenih.  

Ljudsku dramu koja se dešava u Istočnoj Guti je nemoguće zaustaviti ne samo zbog Rusije i Assadovog režima, već i zbog strukturalnih problema u UN-u. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a umjesto da se trudi da ostvari mir u svijetu, ono se ponaša stavljajući u centar  svoje lične profite.

Možda se danas i nađe neka alternativna formula koja će smanjiti pokolj u Istočnoj Guti, možda će svi napori biti neuspiješni, ali dok god se ne promijeni sistem Vijeća sigurnosti UN-a, na svijetu se sedešavati mnoge “Istočne Gute”.              

 Povezane vesti