"Na Drini ćuprija"

Prokletije su planinski venac u istočnoj Crnoj Gori,Srbiji i severnoj Albaniji

"Na Drini ćuprija"

Kao lepote optičke varke pred očima su vrhovi Balkana, kroz igru vetrova sa svih strana. Najpre se čuju jauci severnih zavejanja, ono da su putevi između Šavnika i Žabljaka zatrpani snegom, od lepih jezera do oštrih vrhova Balkana. To je najjači haber da je stigla ljuta zima. Onda ni alpinisti ne hitaju prema oblacima koji dodiruju oštre hridi Prokletija.

Čudo, lepota masiva Prokletija, a ime joj ostalo od jedne starice koja je izgubila dva divna sina što su hitali da ulove devojku lepšu od gorske vile. Lepota je začarala dva rođena brata, a druga istina se ne zna... 

Majka je uzalud čekala da sinovi stignu sa šenlukom i vilom gorskom. Kada se stara majka prenadala i čula da su braća stradali ,uz lelek je rekla da se ova planina zove Prokletija - Ona je progutala moje sinove i snahu gorsku vilu.

I osta to tužno ime za sva vremena. Sada ovamo dolaze ljubitelji gorske lepote, lepote balkanskih vrhova koji vuku i nude, a lepote ovih vrhova tu stoje kao metafore, što bi Turci rekli čemberli hag. Međutim ovde nije teško stići, ovde  poznavaoci šumske lepote kažu da su Prokletije srce Evropske lepote.

Ovo je priča sa graničnog kamena između Albanije i Crne Gore ( Sunčevi zraci dugački su 2700 metara. ) Zato ovde  na vrhu Prokletija treba postaviti znak- ko dođe na Prokletije on se našao u srcu Evrope.

Plavsko jezero kao najveće na Balkanu, sa vodopadom od 75 metara visine.Ovde Albanci i Crnogorci komšijski živi vekovima , ali najbolje poslije Envera Hodže. Organizuju se zajedničke omladinske radne brigade nacionalnog parka Sutjeska. Maglić i Volujak planine su posebne lepote. Ovde je upravo tromeđa. Priroda je očuvana, stabla su stara od 300  do 400 god. Ove džinovske stabljike još su tu.

Na Prokletijama ima 14 jezera.Tu je ivica Durmitora i tu će vas  sresti Avdija Lato i okrepiti slikama od pre 80 godina. Edin Dumo i sada predvodi alpiniste prema vrhovima Prokletija.Sa Maglića se može videti deo Bosne i Hercegovine. Vranica je najveća planina karakteristična po ovcama i jezerima. Pašnjaci Dušina najširi su u Crnoj Gori.Tu se najviše čuju zvona  ovčarskih medenica i lavež pasa ovčara. Tokom leta najlepše je stići na Dušinske oštre livade.Ali, ovde se reportaža o Prokletijama ne završava... 

 

 

 


Tagovi: Prokletije

Povezane vesti