Aktuelnosti iz zemlje i sveta 2/2018

Aktuelnosti iz zemlje ı sveta

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 2/2018

CAN ACUN

Sada smo u periodu kada trenutni globalni sistem koji je zapadno orjentisan korak po korak propada ali na njegovo mjesto novi izmiješani sistem koji se još nije ustalio. Period u kome se nalazimo je za međunarodnu arenu jedan haotičan period, a  s druge strane ovaj period za Tursku donosi kako nove izazove tako i nove prilike. Turska vanjska politika ulaže napore da se adaptira u ovom izmiješanom periodu. U posljednjih nekoliko godina Turska ima dobre odnose sa Rusijom, a sa druge strane se trudi da izvuče dobit iz razmirica u zapadnom svijetu. Ono što zapada za oko je da je baš u periodu kada su zategnuti odnosi sa SAD, Turska ulazi u nove saradnje sa zemljama poput Francuske i engleske.

Posljednja posjeta predsjednika Erdogana Francuskoj je od velikog značaja. Potrebno je naglasiti da su se u okviru ove posjete odnosi Turske sa EU kao i saradnja u odbrambenoj industriji u bitnoj mjeri unaprijedili.

Macron želi da se okonča licemjerstvo po pitanju pristupanja Turske u EU  te podvukao da se umjesto članstva treba raditi na partnerstvu. Naročito poslije pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO 15.jula 2016 godine, napeti odnosi i izgovor hapšenja pučista kojije koristila EU, Francuska koja je bliskija sa Turskom od Njermačke je otvorila nove rasprave o formuli za saradnju. Evropa koja ima probleme ekonomske prirode, radikalnih desničara, a tu je i Engleska koja se trudi udaljiti od EU, se trudi da preko Turske i Engleske napravi nove formüle saradnje. Njemački ministar vanjskih poslova Gabriel je rekao da bi engleski model mogao biti alternativa za Tursku.  

Diğer yandan Türkiye açısından Fransa ziyaretini önemli kılan iki temel unsur daha var. Birincisi siyasi ittifakların çeşitlendirilmesi, ikincisi savunma sanayiinde işbirliğin artırılması.

Sa druge strane, poslije Trumpovog proglašenja Jerusalema kao glavnog grada Izraela, porasla je napetost između Turske i SAD.

U periodu kada su problematični odnosi Holandije i Njemačke unutar EU, Turska koja nastavlja veze sa Engleskom i Francuskom, radi na tome da dovede do maksimuma nacionalne interese praveći politiku ravnoteže sa međunarodnim partnerima.

Još jedna važna stvar povodom posjete Francuskoj je saradnja u odbrambenoj industriji. Predsjednik Erdogan i predsjednik Macron su potpisali sporazum o koraku B projekta odbrambenih raketnih sistema. Također je bitan zajednički projekat sa Italijom o sistemu zračne i raketne odbrane. Turska pored toga što je završila projekat sa Rusijom za raketni sistem S-400, u isto vrijeme sa saveznicima iz NATO-a radi na usavršavanju drugih zračnih i raketnih sistema. Naovaj način Turska koja se trudi da  različitim zračnim sistemima  sačuva zračni prostor, predupređuje eventualne napade koji se mogu desiti.

Turska koja je u posljednje vrijeme potpisala bitne projekte u odbrambenoj industriji, pokazuje uspijehe i u odbrambenoj industriji kao i u stvaranju raznovrsnosti savjezništava na međunarodnoj vanjskoj politici.

Predsjednik Erdogan je pored navedenih, postigao još više sporazuma pri posjeti Francuskoj. Potpisana je saradnja između turske EXIMBANK i Bpifrance Assurance Export-a, a osim toga i između Airbus-a i Turkish Airlines-a.

Na kraju, Turska plete novu mrežu saradnje koristeći se krizom u Yapadnom svijetu i nastavlja da napreduje dajući prednost svojim interesima. Ovi koraci čine da Turska još bude jača naspram zemalja poput Njemačke i SAD.

 

 

 Povezane vesti