Aktuelnosti iz zemlje i sveta 22/2017

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 22/2017

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 22/2017

Poseta predsednika Redžepa Tajjipa Erdogana SAD je održana u seni najveće krize u odnosima Turske i SAD-a. Pre sastanka u američkim medijima kružila je vest da će Erdogan biti jedan od“najtežih” gostiju Trumpu.  Bilo u domaćim, bilo u stranim medijima, pisano je da će ovaj sastanak doprineti kidanju veza ove dve zemlje. Međutim, kao što smo već do sad to i rekli, sastanak Erdogana i Trumpa je dokazao netačnost pisanja ovih medija. Predsednik Trump je dočekavši predsednika Erdogana na ulazu u Belu kuću, svim gestovima ukazao na svoje gostoprimstvo.Na sastanku su oba lidera skrenula pažnju na važnost odnosa SAD i Turske izbegavši teme koje su osnovane na nesporazumima. Prema tome, kada se pogleda na ovaj sastanak, može se reći da je protekao pozitivno i usešno.

 

S obzirom na kritičnost ovog sastanka, predsednik Erdogan je u ovu posetu otišao sa svojom odabranom delegacijom. Među temamo o kojima je na sastanku bilo reči, bile su vojne, strateške, političke i ekonomske teme kao i borba protiv terora i mnoge druge teme koje negativno utiču na odnose Turske i SAD. Ako detaljno proanaliziramo, ove teme su bile: generalno pitanje Sirije i Bliskog istoka, potražnja vojne opreme od strane Turske, borba protiv terora, pitanje terorističke organizacije FETO, tema ZPG i borba protiv terora, borba protiv ISIS-a kao i planirana operacija za Rakku.

 

S druge strane, ako se pogleda na rezultate ovog sastanka, postigao je željeni cilj. Naročito je jasno došlo do izražaja da SAD ima drugačije mišljenje po pitanju tema o terorističkim organizacijama FETO i YPG. Po pitanju teme o terorističke organizacije FETO-u američki predsednik je, uz obrazloženje da se radi o pravnom postupku, iznio negativan stav prema zahtevu Turske, ali je ipak i pored toga dao reč da će oformiti komisiju koja će budno pratiti rad terorističke organizacije FETO. Što se tiče terorističke organizacije PYD, pošavši od stanovišta da je to organizacija nezavisna od PKK, rekao je da će SAD u borbi protiv ISIS-a i kako bi oslobodila Rakku, nastaviti suradnju sa ovom organizacijom.

 

Ako na situaciju pogledamo sa stanovišta “pune čaše”, mnogo tema je na ovom sastanku zaključeno na pozitivan način. Pre svega, odnosi Turske i SAD su se izvukle iz začaranog kruga neizvesnosti, komunikacija ove dve zemlje su izbegle zamke koje bi prouzrokovale krizu te je na taj način odnos dve zemlje stavljen pod kontrolu. To sve predstavlja jedu  novu etapu u suradnji Turske i SAD-a u kome će odluku o tome da li će zajednički strateški odnos među njima napredovati ili nazadovati, doneti politički i vojni koraci kao i koraci koji će biti načinjeni na terenu. Ali u najmanju ruku, ovom posetom su odnosi ove dve zemlje, koji su bili iskočili iz šina, ponovo vraćeni u normalu. Osim toga,predsednik Trump je rekao da će izaći u susret za turski zahtev za kupovinu preko 100 helikoptera Skorski kao i kupovinu bespilotnih letelica. Sporazumeli su se i što se tiče unapređenja ekonomske saradnje. Koliko god da po pitanju YPG Turska nije postigla željeni cilj, uspela je omekšati SAD po tom pitanju. Predsednik Trump je dao naređenje da YPG ne napada Tursku i da oružje koje dobija od SAD ne koristi protiv Turske. Moguće je i to da SAD posle operacije u Rakki uzme nazad teško naoružanje koje je dala YPG-u.

Na kraju, kako bi SAD nastavile ulogu globalne sile, potrebno je da ostvare saradnju sa Turskom kao regionalnom silom. Naglašavanje odnosa Turske i SAD-a  od strane predsednika Trumpa je zbog toga što ima jednu stratešku potrebu za tim.  Dok Turska ima potrebu da održava normalne odnose sa SAD-om kako bi Siriju i Irak kao i cijeli geografski prostor Bliskog istoka zaštitila od negativnih uticaja politike i strategija i kako bi svu tu situaciju preinačila u zajedničku korist.Povezane vesti