Dobitnici Nobelove nagrade pozvali Trumpa da ne poništava nuklearni sporazum s Iranom

Direktorica ICAN-a Fihn kazala je da će Nobelova nagrada motivirati organizaciju ICAN da nastavi borbu za zabranu nuklearnog oružja

Dobitnici Nobelove nagrade pozvali Trumpa da ne poništava nuklearni sporazum s Iranom

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Organizacija za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) pozvala je američkog predsednika Donalda Trumpa da ne poništi postignuti međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Direktorica ICAN-a Beatrice Fihn obratila se novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku i tom prilikom kazala da će Nobelova nagrada motivirati ICAN da nastavi borbu za zabranu nuklearnog oružja.

Ona je najavila da će nastaviti kampanju kako bi ubedili nuklearne sile SAD, Kinu i Rusiju da se pridruže kampanji denuklearizacije oružanih snaga u celom svetu.

"Posledice nuklearnih napada bi bile pogubne za čovečanstvo. Države koje tvrde da vlastiti nuklearni arsenal poseduju kao nužnost za očuvanje nacionalne sigurnosti ne mogu u suprotno ubediti ni režim Severne Koreje", kazala je Fihn.

Osvrnuvši se i na postignuti međunarodni sporazum o okončanju iranskog razvoja nuklearnog programa, Fihn je pozvala Belu kuću da ne poništi taj sporazum jer nema dokaza da Iran ne poštuje dogovor.

"Svesni smo da ova Nobelova nagrada neće navesti predsednika Trumpa da odustane od nuklearnog oružja, ali je dobra prilika da o toj temi progovori javnost u celom svetu", zaključila je Fihn.

 Povezane vesti