INFOGRAFIKA - Davraz: Turski centar zimskog turizma u usponu

Posetioci imaju mogućnost korištenja dve gondole, ski lift i dva babylifta, a postoje i staze pogodne za sve vrste skijaša, bez obzira da li je reč o početnicima ili profesionalcima.

INFOGRAFIKA - Davraz: Turski centar zimskog turizma u usponu

Ski centar Davraz, smešten u turskoj provinciji Isparta, investicijama realiziranim u poslednje vreme postao je jedan od centara zimskog turizma te regije.

 Uprkos tome što je zimska sezona relativno nedavno počela, ovaj skijaški centar prirodnim lepotama privlači sve veći broj posetilaca.

Od centra grada je udaljen 26, a od aerodroma Suleyman Demirel u Isparti oko 50 kilometara. Planina Davraz visoka 2.635 metara, svake godine privlači na hiljade turista iz Antalije, Ankare, Izmira i drugih obližnjih provincija. Geografske karakteristike planine tokom cele godine omogućavaju bavljenje sportovima, među kojima zasigurno u zimskoj sezoni treba izdvojiti skijanje.

U ski centru postoji nekoliko hotela sa većim smeštajnim kapacitetima, među kojima se nalazi i onaj sa četiri zvezdice sa 280 kreveta, tri kafeterije i četiri fudbalska terena.

Posetioci imaju mogućnost korištenja dve gondole, ski lift i dva babylifta, a postoje i staze pogodne za sve vrste skijaša, bez obzira da li je reč o početnicima ili profesionalcima.

Dužina 12 pista ski centra Davraz koji kvalitetom snega, ali i drugim stvarima privlači veliki broj skijaša, iznosi 23,5 kilometara.

Prošle skijaške sezone u ski centru je prenoćilo 11.385 ljudi, a posetilo je 53.309 ljudi.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Isparte Osman Cot izjavio je kako je Davraz među top pet skijaških centara u Turskoj.

Prema njegovim rečima, centar prirodnim lepotama i infrastrukturom ostvaruje stalni napredak u zimskom turizmu.

”Svake godine se sve više razvija. U dobroj je situaciji i kad je reč o smeštaju. Imamo dobre staze duge 23.500 metara. Ski centar Davraz se i po kvaliteti snega razlikuje od drugih, a i nema opasnosti u ovom centru. Nema opasnosti poput lavina i mogućnosti da se skijaš izgubi“, rekao je Cot.

Yusuf Gungor, predsednik kluba sportova u prirodi na Davrazu kazao je kako je lepota te planine i centra jedinstvena. Dodao je kako se pruža mogućnost skijanja uz pogled na jezero Egirdir.

”Kad se popnu na vrh planine, ljudi su opčinjeni lepotom. Pogled je veličanstven”, rekao je Gungor koji je istakao kako su planinom oduševljeni  kako domaći tako i strani turisti.

 

 Povezane vesti