Turska ekonomija stabilnim rastom tera svetske kuće na revizije predviđenih stopa

MMF u izveštaju navodi da svetska ekonomija hvata zamah i da ubrzano raste, a najdrastičnija promena u revidiranom izveštaju je upravo procena ekonomskog rasta u Turskoj.

Turska ekonomija stabilnim rastom tera svetske kuće na revizije predviđenih stopa

Ekonomski rast od preko pet odsto koji je turska ekonomija ostvarila u prva dva kvartala ove godine i pozitivne prognoze na predstojeća razdoblja navele su resorne međunarodne organizacije da znatno revidiraju prognoze u vezi sa Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prošle godine bila suočena s pokušajem vojnog udara terorističke organizacije FETO, nizom terorističkih napada i posledicama nestabilnog svetskog tržišta, Turska je uspela zadržala stabilnost i provedbom strukturalnih reformi ostvariti ekonomski rast i u drugom kvartalu godine.

Prema izveštaju Zavoda za statistiku Turske, ekonomija te zemlje je u periodu januar-mart ostvarila rast od 5,2 odsto, a u periodu april-jun 5,1 odsto.

Ranije slabe prognoze za tursku ekonomiju sada su predmet revizija u brojnim međunarodnim organizacijama, a u prvom redu projekcije kretanja na tržištu i trend razvoja Turske revidirali su Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka, Moody's i Fitch.

Iako je Turska prošle godine ostvarila ekonomski rast od 2,9 odsto, međunarodne organizacije su za ovu godinu predviđale veoma malu stopu razvoja, ali sada se te procene drastično menjaju.

Reviziju projekcije turske ekonomije prvi su još u martu ove godine načinili američki giganti investicijskog bankarstva Goldman Sachs sa 1,8 na 2,3 i JP Morgan sa 1,8 na 2,6 odsto predviđenog rasta. Goldman Sachs je naknadno projecirao da bi turska ekonomija u trećem kvartalu mogla dostići ekonomski rast i do sedam odsto.

Moody’s i Fich Ratings, agencije za kreditni rejting, su takođe u dva navrata povećavali predviđeni ekonomski rast turske ekonomije i to u rasponu od 2,3 do 4,7 odsto.

Morgan Stanly, Nomura i JP Morgan su još neke od međunarodnih organizacija koje su prognozirale slab ekonomski rast Turske, pa u više navrata revidirali procene.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poslednji je u tom nizu organizacija koje su u novimm izveštajima povećale projicirani ekonomski rast Turske. MMF je procjene za ovu godinu povećao sa 2,5 na 5,1 odsto, a za narednu godinu sa 3,3 na 3,5 odsto.

U oktobarskom izveštaju MMF-a se ističe da se turska ekonomija brže od očekivanog konsolidira zbog povećane domaće i strane potražnje na tržištu.

MMF u izveštaju navodi da svetska ekonomija hvata zamah i da ubrzano raste, a najdrastičnija promena u revidiranom izveštaju je upravo procena ekonomskog rasta u Turskoj.

 Povezane vesti