Analiza zilei - 16.03.2018

În cadrul operațiunii Ramura de măslin zonele rezidențiale da la granița între Afrin și Turcia au fost eliberate și curățate de elementele teroriste

Analiza zilei - 16.03.2018

În cadrul operațiunii Ramura de măslin zonele rezidențiale din localitățile Jinderes, Ragiu, Șeic Hadid și Șeran da la granița între Afrin și Turcia  anterior ocupate de teroriștii YPG au fost într-o săptămână eliberate și curățate de elementele teroriste. Astfel,  eliberarea liniei frontaliere și prevenirea efectuarii de către  milițiile YPG a atacurilor cu mortiere și rachete de rază scurtă asupra teritoriilor turcești, a fost o evoluție importantă din perspectiva securității naționale a Turciei. A fost de asemenea pus capăt atacurilor asupra Reyhanli și Kilis provenite din regiunea Afrin.

Vă prezentăm analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Odată cu preluarea controlului asupra zonei frontaliere a fost împiedicată și infiltrarea YPG/PKK în munții Amanos. După cum se știe YPG/PKK livra de la Afrin arme și teroriști prin munții Amanos la Hatay. De fapt multe sisteme de arme furnizate de către SUA organizației teroriste au fost prin urmare confiscate pe teritoriul Turciei. Însă din perspectiva securității naționale a Turciei nu numai securitatea frontalieră ci în același timp și preluarea teritoriilor controlate de PKK și a resurselor lor umane și financiare sunt importante.  Cu campaniile Ramura de măslin și Scutul Eufratului Turcia a dovedit că nu va permite înființarea unui coridor de teroare de-a lungul graniței sale.

În cadrul operațiunii ramura de măslin, Afrin a fost izolat de facto. Însă Forțele armate turcești și Armata Liberă Siriană încă nu au lansat un atac asupra orașului. Deoarece milițiile YPG întreprind încercări de a folosi civilii drept scuturi umane și îi împiedică să părăsească orașul. Potrivit imaginilor obținute de vehiculele aeriene autonome turcești milițiile YPG au împiedicat un grup de civili să părăsească zona. Civilii vor să fugă în regiunile eliberate de Forțele Armate Turcești și Armata Liberă Siriană. Atitudinea deosebită și sensibilitatea Forțelor armate turcești și Armatei libere fața de civili, vor întârzia lansarea operațiunii asupra centrului orașului Afrin.    

În timp ce operațiunea ramură de măslin continuă, Turcia se pregătește să realizeze noi  acțiuni în scopul de a elimina elementele teroriste la granița sa sudică. Pe de o parte Turcia poartă negocieri cu SUA cu privire la declanșarea unei operațiuni la Manbij situat la vest de Eufrat, și pe de alta, poartă discuții cu guvernul central irakian privind elementele teroriste din Irak. 

SUA promisese că după recuperarea Manbij de către Forțele Democratice Siriene și eliberarea orașului de Daesh, milițiile YPG s-ar fi retras înapoi spre estul Eufratului, Mabij fiind lăsat unităților arabe. Turcia a acceptat această propunere a Statelor Unite pentru eliberarea orașului de sub controlul Daesh. Și într-adevăr înalții oficiali americani după finalizarea operațiunii la Manbij anunțaseră că YPG a părăsit zona. Prin urmare însă Turcia a dovedit că aceste declarații nu reflectă realitatea în regiune. În cele din urmă atacurile milițiilor YPG asupra Forțelor armate turcești și Armata Siriană Liberă în cursul campaniei Scutul Eufratului au demonstrat că afirmațiile oficialilor americani sunt nefondate. Turcia este determinată să curețe și Manbij după finalizarea operațiunii ramura de măslin la Afrin.     

În lumina poziției ferme a Turciei în privința acestui subiect au fost purtate discuții la nivel înalt între Turcia și SUA și în cele din urmă părțile au convenit să înființeze grupuri de lucru (în cadrul unui nou mecanism). În cadrul acestor grupuri de lucru vor fi abordate căile de soluționare a problemelor existente între SUA și Turcia și vor fi întreprinse măsuri necesare pentru a promova cooperarea. În ceea ce privește Manbij, va fi discutată retragerea YPG din oraș și dislocarea soldaților americani și turci în regiune cu scopul de a asigura securitatea la Manbij.  Turcia dorește să ajungă la un acord cu SUA în privința MAnbij. Din perspectiva părții americane acest acord cu Turcia va fi un pas mai înțelept în ce privește dezvoltarea unei soluții pentru Manbij și eliminarea elementelor teroriste din zonă.  

În ce privește elementele teroriste în Irak, autoritățile turce poartă discuții cu guvernul central irakian despre declanșarea unei operațiuni comune. Este de așteptat că operațiunea va fi declanșată după alegerile din Irak. Chiar dacă campania Ramura de măslin nu va fi până atunci finalizată Forțele Armate ale Turciei dispun de suficiente capacități pentru a lupta pe două fronturi separate. PKK prezentă în regiunea Sancar și munții Sancar din Irak folosește această zonă ca o legătură între Irak și Siria.

Conceptul de luptă împotriva terorismului dezvoltat de Turcia se bazează pe combaterea terorismului de la rădăcină, desfășurând operațiuni militare transfrontaliere și nu numai realizarea apărării pe teritoriul său. După eliminarea Daesh în cadrul campaniei Scutul Eufratului la Jarablus, Dabiq, și al-Bab atacurile organizației teroriste asupra Turciei au scăzut considerabil. La fel și eliminarea teroriștilor din regiunea Afrin în cadrul operațiunii Ramura de măslin și prin urmare a milițiilor YPG din Irak și Manbij va reduce activitățile teroriștilor pe teritoriul Turciei. Turcia cu operațiunile transfrontaliere nu apără numai teritoriul său și securitatea sa națională de amenințarea teroristă ci protejează securitatea națională a țărilor vecine și lumea întreagă.  

V-am prezentat analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.Ştiri din aceeaşi categorie