Legenda Anatolia 41 (Elaziğ)

Elazığ yang dahulunya dikenali sebagai Harput telah menjadi tuan rumah banyak legenda. Terdapat banyak legenda bermula dari Çayda Çıra hingga ke Hazar Baba.

Legenda Anatolia 41 (Elaziğ)

Pilihan kami untuk anda yaitu mengenai Legenda Ejderha Taşı (Batu Dragon).

Dragon-dragon ditemui dalam imajinasi orang pada zaman purba, disampaikan sebagai raksasa yang sangat besar dan sering dihantui oleh orang-orang, yang disampaikan mengenai merek adi pelbagai legenda. Apabila kanak-kanak sangat nakal, mereka ditakut-takuti dengan naga-naga.

Dari mitologi Yunani, banyak lisan yang menyebut-nyebut naga sehingga cerita Dede Korkut.  Terdapat kumpulan batu hitam berhampiran dengan Harput. Ia dipercayai bahawa kumpulan batu ini adalah naga dan anak-anaknya.

Terdapat batu hitam gergasi seperti kepala yang melihat ke udara yang kelihatan seperti melihat Harput.  Secara meluas dipercayai bahawa dia adalah keluarga raksasa yang mempunyai dua anak di sisi mereka, dikebumikan di bumi.

Mengikut legenda, raksasa gergasi, naga,  telah menghantui bandar pada zaman dahulu. Dari serangannya, manusia, haiwan, hubungan, taman mendapati nasibnya. Mereka merosakkan tempat yang mereka lalui. Ketika dia pergi, orang-orang yang datang ke sana melihat rumah, kebun anggur, taman-taman musnah. Sudah tentu ini juga ada anak naga. Orang-orang Harput yang tidak boleh tertolong dari kemusnahan dan mubazir yang diberikan oleh naga-naga ini, berfikir "Apa sahaja yang boleh kita lakukan, kita boleh mencari penyelesaian. Pada petang musim panas, suara naga terdengar lagi, api yang keluar dari mulut besarnya membakar rumah-rumah dan pokok-pokok. Raksasa yang berusaha memberi makan kepada anak-anaknya yang kelaparan tidak memberikan peluang kepada mereka yang lewat dihadapannya.Wira yang hebat tidak boleh berjaya jika mereka cuba mengalahkannya.

Pada ahirnya ia terpaksa memberikan kehidupannya. ini Orang-orang Harput dengan membawa laki-laki beragama pada masa itu bersama-sama mereka, mulai memohon untuk bisa terselamat dari masalah ini. Mereka berdoa, serta bernazar. Apakah didalamnya dijumpai seorang kanak-kanak yang tidak bersalah, tidak berdosa, atau seorang saleh yang suci, doa-doa dikabulkan, dan raksasa yang menghampiri kota itu oleh Allah dialihkan ke batu di mana mereka berada.

Ibu naga dan kanak-kanaknya yang berada separuh dibawah tanah masih boleh dilihat hari ini. Sebagai jisim batu hitam, menunggu para pengunjung. Orang ramai pada hari ini juga takut mendekati batu-batu ini. Jika pada satu hari perjalanan anda menuju Elazığı dan anda harus melawat batu naga yang terletak berdekatan dengan Harput.Berita Terkait