Serangan Masjid, Rumah Makan di Jerman

Pengerusi DİTİB Prof. Dr. Nevzat Yasar Aşıkoğlu, telah melawat masjid selepas serangan itu, mendapati kenyataan itu kepada pemberita.

Serangan Masjid, Rumah Makan di Jerman

Penyokong pengganas PKK / PYD-YPG menyerang masjid dan restoran di Jerman

Penyokong organisasi pengganas PKK / PYD-YPG yang menyerang Masjid Cologne Kalk Eyüp Sultan, yang berafiliasi dengan Kesatuan Agama Islam Turki (DITİB), mengotori dinding dan tingkap kaca dengan tulisan dan cat yang pro-organisasi.

Pengerusi DİTİB Prof. Dr. Nevzat Yasar Aşıkoğlu, telah melawat masjid selepas serangan itu, mendapati kenyataan itu kepada pemberita.

Aşıkoğlu menyatakan bahawa mereka sedih dengan serangan yang dianjurkan oleh masjid, beliau berkata, 

"Dalam minggu-minggu terahir, serangan terhadap masjid-masjid kami telah meningkat dengan ketara.Sebaik sahaja kita mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu, kami berharap serangan ini segera berahir." katanya.

Aşıkoğlu, menegaskan bahawa ancaman kepada masyarakat Turki ini, juga menjadi ancaman terhadap masyarakat Jerman.

Konsul Besar Turki di Cologne Ceyhun Erciyes juga melawat masjid yang mendapat serangan tersebut serta mengucapkan kesedihannya kepada masyarakat masjid.

Sementara itu, sebuah rumah makan Turki yang berama ''Türkiyem'' yang berada di ibunegara Jerman Berlin, pada jam 01.10 mendapat serangan lemparan batu. Akibat daripada serangan itu telah memecahkan kaca tingkap, tidak ada orang yang terluka. 

Pemilik rumah makan Halil Kaya, berkata dalam satu kenyataan, 3 orang datang ke hadapan kedai pada jam 01:10 waktu tempatan mereka melamparkan 5-6 batu, dinyatakan bahawa semasa serangan itu terdapat pelanggan didalamnya.

Kaya berkata, "Kami mahu polis menangkap penyerang itu'', ia menekankan bahawa seorang penyerang sedang menunggu didalam kereta dan plat kereta tersebut tertutup. 

Konsul Turki untuk Berlin Mustafa Celik, melawat ke restoran tersebut dan menyampaikan keprihatinannya dan menerima maklumat mengenai kejadian itu.Berita Terkait