Nota Pelanggaran Ruang Udara dari Estonia ke Rusia

Pesawat kargo Rusia pada hari Isnin melanggar ruang udara Estonia, selepas ini, semalam, Kementerian Luar Negeri Estonia dinyatakan bahawa telah memberi nota kepada Rusia.

Nota Pelanggaran Ruang Udara dari Estonia ke Rusia

Estonia, memberikan nota diplomatik kepada Rusia dengan mendakwa bahawa pesawat kargo tentera Rusia telah melanggar ruang udaranya mereka.

Estonia dalam berita dalam akhbar tempatan, pesawat kargo Rusia pada hari Isnin melanggar ruang udara Estonia, selepas ini, semalam, Kementerian Luar Negeri Estonia dinyatakan bahawa telah memberi nota kepada Rusia.

Tentera estonia ditemukan mendakwa bahawa pesawat kargo Rusia melanggar ruang udara berhampiran Pulau Vaindloo di Laut Baltik, pelanggaran itu berlaku selama satu minit, pesawat itu tidak menghubungi Perkhidmatan Navigasi Udara Estonian walaupun fakta bahawa transponder radar terbuka. 

Sedangkan Kementerian Pertahanan Rusia menolak dakwaan tersebut, beliau berhujah bahawa penerbangan itu dijalankan mengikut peraturan antarabangsa, tidak melanggar sempadan negara manapun.

Dua pesawat F-16 di Pangkalan Tentera Florennes di Belgium, pada bulan Januari diumumkan telah di halang oleh dua pesawat pengebom Rusia jenis "Tupolev TU 160" di Laut Utara.

Rusia, kerap berhadapan dengan tuduhan pelanggaran ruang udara di negara-negara Baltik.Berita Terkait