Жените во ЕУ во споредба со мажите заработија 16 посто помалку

Разликата во приходите меѓу половите во земјите членки на ЕУ е најголема во Германија и Британија

Жените во ЕУ во споредба со мажите заработија 16 посто помалку

Според податоците на Европската агенција за статистика (ЕУРОСТАТ), наспроти едночасовната просечна заработка од 1 евро на еден маж во 2016, заработката на една жена изнесуваше 84 центи.

Податоците покажуваат дека разликата во приходите меѓу половите во земјите членки на ЕУ е најголема во Германија и Британија.

Во наведените земји, платата што се исплатуваше на еден маж во споредба со платата на една жена е поголема дури 21 пат.

Од друга страна пак, разликата меѓу платата на еден маж и една жена во Романија, Италија и Луксембург се движеше до пет пати, додека во Франција 14 пати.Слични вести