Elhalasztották a szaúdi konzuli rezidencia átkutatását

Elhalasztották az isztambuli szaúd-arábiai főkonzulátus rezidenciának tegnap estére tervezett átvizsgálását az október 2-án eltűnt szaúdi újságíró, Cemal Kaşıkçı ügyében

Elhalasztották a szaúdi konzuli rezidencia átkutatását

Közös megegyezésre várnak a konzuli rezidencia átkutatásához

Süleyman Soylu török belügyminiszter tájékoztatása szerint a szaúdi fél elfogadta, hogy a konzuli rezidenciát átkutassák, de közös megegyezésre van szükség az eljárás megkezdéséhez.

Soylu belügyminiszter az Anadolu Ajansı hírügynökség kérdéseire válaszolt Cemal Kaşıkçı szaúdi újságíró eltűnésével kapcsolatban, mellyel összefüggésben elmondta:

„Ezt az ügyet „Az október 2-ai incidens”-nek is nevezhetjük. Ez az ügy nem csak minket érdekel. Törökország az első perctől kezdődően jól demonstrált két fontos dolgot; a jogszerűséget és a hidegvért. Tiszteletben tartotta a nemzetközi szerződéseket, ugyanakkor pedig világos és áttekinthető lépéseket tett.”

Soylu úgy fogalmazott: „Ezt az ügyet a jog által adott keretek között, transzparens, és a világ számára nyitottan kezeltük, és ezután is így fogjuk folytatni.”

A főkonzulátus rezidenciájának elhalasztott átvizsgálásával kapcsolatban a török belügyminiszter elmondta:

„Van egy beleegyezés, azonban a megkezdésre irányuló lépéshez közös megegyezésre van szükség. Most erre a közös megegyezésre várunk.”

Az isztambuli főkonzulátus rezidenciája előtt viszont tovább várakoznak a helyi és a külföldi média képviselői.

A rendőrség és a helyszínelők csoportjai tegnapelőtt este több mint 9 órán át vizsgálták át a konzulátus épületét.

A vizsgálatok során ún. luminolos eljárást használtak, és nagyszámú DNS-mintát gyűjtöttek össze az épület belsejében.

A helyszínelők csoportjai a konzulátus épületében és a konzulátushoz tartozó csatornahálózatban is mintákat vettek.

A rendőrök mintákat gyűjtöttek a konzulátus kertjének földjéből, és átvizsgálták az épületben keletkezett hulladékot és szeméttárolókat is.

A megszerzett bizonyítékokat a részletes vizsgálatok lefolytatásához a Bűnügyi Rendőrségi Laboratóriumok Igazgatóságához továbbították.

A kapott tájékoztatás szerint a zárt garázst, valamint a múltban a konzuli rezidencia által használt kutat is részletesen át fogják vizsgálni.

Eközben a hatóságok közölték, hogy Szaúd-Arábia isztambuli főkonzuljának, Muhammed el-Utajbinak az országból való eltávozása nem akadályozza a munkájukat, és hatalmas erőfeszítéseket tesznek az eset megoldása érdekében.

Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulja tegnap törökországi idő szerint 17 órakor tért vissza a hazájába.Még több hír