Törökország erőfeszítéseivel sikerült megelőzni az idlibi humanitárius drámát

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin, akivel 10 napon belül másodszor találkozott, megegyeztek a fegyvermentes övezet létrehozásában Idlibben.

Soçi.jpg

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin, akivel 10 napon belül másodszor találkozott, megegyeztek a fegyvermentes övezet létrehozásában Idlibben.

A két vezető Szocsiban tartott tárgyalásai után közös sajtótájékoztatót tartott.

Elsőként a házigazda Putyin szólalt fel, s elmondta: Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnökkel a kétoldalú kapcsolatok, elsősorban a kereskedelem témáiról tárgyaltak.

Putyin hangsúlyozta a helyi valuta használatát a kereskedelemben és a közös energiaügyi projekteket.

Szó esett a kultúráról és idegenforgalomról is, a fő napirendi pont azonban Idlib volt, amiben sikerült is fontos megegyezésre jutni.

Putyin elmondta: aggódnak a szíriai orosz támaszpontokat fenyegető támadások miatt:

„Azzal a feltétellel hozunk létre egy 15-20 kilométeres fegyvermentes övezetet Idlibben, hogy a felkelők nehéz fegyvereikkel együtt visszavonulnak” - mondta.

Erdoğan elnök azzal kezdte, hogy elégedettségét fejezte ki oroszországi látogatása kapcsán, s hangsúlyozta közös politikai akaratuk alapjait.

Elmondta, hogy gondolatcserét tartottak Putyinnal Szíria témájában:

„Megegyeztünk abban, hogy október 15-től egy fegyvermentes övezetet hozunk létre Idlibben, s a felkelők és a rezsim erői is jelenlegi területükön maradnak” - mondta.

Hozzátette: a fegyvermentes övezet biztonságát a török és orosz katonai erők közösen biztosítják, így sikerült súlyos humanitárius katasztrófát megelőzni Idlibben.

Erdoğan kifejezte reményét, hogy az alkotmánybizottság munkájának lezárultával Szíriában tartandó választásokon a szíriai nép valódi akarata nyilvánul majd meg:

„A terrorista csoportok nem csak Idlibben találhatók meg. A legnagyobb fenyegetés az Eufrátesztől keletre tevékenykedő PYD, a PKK terrorszervezet szíriai szárnya” - hangsúlyozta.

Erdoğan legutóbb szeptember 7-én a teheráni háromoldalú Törökország – Oroszország – Irán konferencia keretében tárgyalt Putyinnal.

 Még több hír