Válaszolt a török nagykövet a francia vádakra

A Wall Street Journalban válaszolt a Török Köztársaság washingtoni nagykövete, Serdar Kılıç a francia író, Bernard Henri Levy múlt heti, Törökországgal kapcsolatos állításaira

Válaszolt a török nagykövet a francia vádakra

Kılıç emlékeztetett arra, hogy Levy cikkében „megbízhatatlan szövetségesnek” nevezte Törökországot:

„Ezt a vádat a történelem évtizedek óta cáfolja. Törökország az ILIÁ terrorszervezet ellen harcoló országok egyike, a NATO déli szárnyának őrzője s a második legnagyobb haderő birtokosa a Szövetségben, 60 éve büszke és nélkülözhetetlen szövetséges” - jelentette ki Kılıç.

A nagykövet „Megbízható NATO-szövetséges Törökország, mindig is az volt” című cikkében válaszolt Levy azon vádjaira, hogy Törökország az erőszakot szítja Szíriában, s el kell távolítani a Nyugattól:

„Közel 4 millió szíriai számára nyújtunk menedéket, akik kormányunk által alapított létesítményekben az oktatás ás nevelés segítségével messzire kerültek a terrorizmustól. Sokat haza is tudtak térni. Gondolom, Levy azt elfelejtette, hogy a török hadsereg Jarabulusban és máshol is legyőzte az ILIÁ terrorszervezetet.”

Kılıç hangsúlyozta, hogy az İncirlik légi támaszpont a NATO számára is fontos:

„Annak ellenére, hogy a NATO legfontosabb stratégiai tagját, Törökországot semmihez nem hasonlítható kihívások érik, fenntartja a globális biztonságot. Az İncirlik légi támaszpont kulcsfontosságú az ILIÁ elleni terrorellenes küzdelem terén. 90 kilométerre van a szíriai határtól, így gyors beavatkozási lehetőséget nyújt. Ez a bázis az Egyesült Államok és más országok katonáinak életét is megmenti. A bázis létfontosságú. Ezekben a kritikus időkben büszkén állunk a frontvonalban NATO-partnereink védelmében. És ugyanezt várjuk el szövetségeseinktől is” - írta a nagykövet.Még több hír