Reagált Ankara Macron kijelentésére

Súlyosan bírálta Ankara Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kijelentését, mely szerint „éket vertek Törökország és Oroszország közé”.

Reagált Ankara Macron kijelentésére

Súlyosan bírálta Ankara Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kijelentését, mely szerint „éket vertek Törökország és Oroszország közé”.

Bekir Bozdağ miniszterelnök-helyettes és kormányszóvivő kijelentette:

„Szíriai politikánk nem valamely ország mellett vagy ellenében folytatott politika, hanem az igazság és a helyénvaló mellett álló politika” - mondta.

A Katarban tárgyaló Bozdağnak tették fel a kérdést Macron kijelentésére vonatkozólag, mely szerint a nyugati országok múlt hét végén végrehajtott támadása „eltérítette Törökországot Szíria témájában Oroszország vonalától”.

„ Szíriai politikánk az igazság és a helyénvaló mellett álló politika, ellenezzük, hogy a rezsim terrorszervezeteket támogasson. Ebben a politikában véleményünk eltér Oroszország és Irán véleményétől. Törökország céljai sem Oroszország és Irán, sem pedig az Egyesült Államok céljaival nem egyeznek teljesen. Törökország amellett áll, aki a helyes elveket követi” - mondta Bozdağ.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Törökország álláspontja nem változott a térségben:

„Nem értünk egyet azzal, hogy az Egyesült Államok a PKK/PYD/YPG/KCK terrorszervezeteket támogatja, és minden alkalommal kifejezzük, hogy nem helyénvaló más terrorszervezeteket felhasználni az ILIÁ elleni terrorellenes küzdelemben. Ebben a témában nem vagyunk politikai egyetértésben az Egyesült Államokkal, eltérő politikát követünk. Törökország ezen álláspontja nem változott.”

Bozdağ értékelte a szíriai fejleményeket is:

„A konvencionális és a vegyi fegyverekkel való gyilkolás egyaránt bűn. Mindkettő esetében ártatlan és védtelen embereket, civileket, kiszolgáltatottakat ölnek” - mondta, kiemelve, hogy a szíriai válság kezdetétől Törökország mindig is szembehelyezkedett a konvencionális és a vegyi fegyverek használatával.Még több hír