Törökország és az USA tárgyalni fog a vízumkérdésről

Találkozni fognak Törökország és az USA képviselői, és tárgyalnak a vízumkiadás kölcsönös felfüggesztéséről, jelentette ki Bekir Bozdağ miniszterelnök-helyettes és kormányszóvivő.

Törökország és az USA tárgyalni fog a vízumkérdésről

Bekir Bozdağ egy magán televíziós csatorna műsorában értékelte a napirenden lévő ügyeket.

„Megszületett a döntés arról, hogy a két ország képviselői találkozni fognak, és tárgyalnak a vízumkiadás kölcsönös felfüggesztéséről. És a tárgyalás eredménye szerint teszik meg a következő lépést.” - mondta.

A miniszterelnök-helyettes arra is kitért, hogy az USA isztambuli konzulátusának alkalmazottját, Metin Topuzt őrizetbe vették:

„Szeptember 25-én őrizetbe vették, október 4-én letartóztatásba helyezték. Október 8-án pedig kijött a vízumok felfüggesztésére vonatkozó döntés. Szeptember 25-én a nagykövetség tájékoztatva volt, és október 4-én is. Másodszor, törvényeink szerint az ügyész és a biztonsági erők ügyvéd jelenléte nélkül senki vallomását nem vehetik fel. A rendőrségen és az ügyészségen tett vallomás is ügyvéd jelenlétében történt. A Büntetőbíróságon tett vallomás is ügyvéd jelenlétében történt.” - mondta Bozdağ.

A FETÖ fegyveres terrorszervezet ellen folyó nyomozás keretében az USA isztambuli konzulátusának alkalmazottját, Metin Topuzt az alkotmányos rend megbontására tett kísérlet, kémkedés, és a török kormány megdöntésére tett kísérlet miatt az isztambuli főügyészség terror és szervezett bűnözés elleni irodája őrizetbe vette.

Erre reagálva az USA külügyminisztériuma közleményében kijelentette: „A 2017. szeptember 25-én terrorkapcsolatok miatt őrizetbe vett és később letartóztatott személy nem szerepel az amerikai nagykövetség alkalmazottainak hivatalos listáján, és nincs semmiféle diplomáciai vagy konzuli kötődése sem”

E fejleményeket követően az amerikai külügyminiszter bejelentette: minden törökországi külképviseletén felfüggesztette a vízumszolgáltatást, a menekültek kivételével.

 Még több hír