Eltávolították a görög zászlót a Hursid zátonyról

Eltávolították a pénteken Aydın Didim kerületének parti vizein található Hursid zátonyra kitűzött görög zászlót, jelentette be Binali Yıldırım miniszterelnök.

Eltávolították a görög zászlót a Hursid zátonyról

Binali Yıldırım miniszterelnök Isztambulban vett részt „A köztársasági elnöki kormányrendszer a népszavazás után egy évvel” című panelon.

Yıldırım felhívást intézett Görögországhoz:

„Feltűnő, hogy az utóbbi időben szomszédunk, Görögország időről időre megfigyelhető, a feszültséget fokozó viselkedése az utóbbi időben gyakoribbá vált. Az Égei-tenger egyes zátonyainak hovatartozása nem tisztázott. 1996-ban láttunk más hasonló tevékenységet a Kardak zátony ellen. Didim vizein az Antrofotosz (Hursid) zátonyra megkísérelték kitűzni a görög zászlót, parti őrségünk megtette a szükséges közbeavatkozást, és a zászlót eltávolították” - monda a miniszterelnök, aki azt is hozzátette:

„Azt tanácsolnánk Görögországnak, hogy a jószomszédi kapcsolatok keretében tartózkodjék a feszültséget fokozó viselkedéstől és a provokációtól. A szomszédi jogoknak megfelelően kell cselekedniük. Senki nem gondolhatja, hogy engedni fogunk országuk szuverenitásának jogaiból. Eltökélten viszonozni fogjuk az erre irányuló cselekedeteket” - mondta a miniszterelnök.

Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter az Ankarába érkezett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján kijelentette: a görög félnek nem szabad olyan lépést tennie, ami válságot robbanthat ki az Égei-tengeren.

Çavuşoğlu hangsúlyozta, hogy Törökország és Görögország között vannak kérdések és problémák, ám mikor véleménykülönbségek merülnek fel, meg kell akadályozni ezek elmérgesedését.

„Vannak kis szigetek, zátonyok, melyek tulajdonjogáról korábban nem egyeztek meg. Görögország azt mondja, hogy az övék, Törökország azt mondja, nem, hanem a miénk. A görög védelmi minisztériumnak nem szabad komoly problémává változtatnia ezt a kis súrlódást. Tegnap este kitűzték a zászlót, a kommandósaink pedig mentek és eltávolították. Mi szükség volt erre? Nem szabad olyan lépést tenniük, ami válságot robbanthat ki az Égei-tengeren. A populizmus nem válik Görögország hasznára” mondta a külügyminiszter.Még több hír