A török sajtószemle

Értesítés a török napilapokban megjelent hírekről.

A török sajtószemle

A Star adja hírül, hogy Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök december 7.-én hivatalos látogatásra Görögországba utazik. 65 év után először látogat Athénba a török köztársasági elnök. A harmadik török államfő, Celal Bayar 65 évvel ezelőtt látogatott Athénba. Erdoğan látogatása előtt Binali Yıldırım miniszterelnök júniusban látogatott Athénba, és Prokopis Pavlopulos görög államfő fogadta őt, és a találkozó során szó esett Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök tervezett látogatásáról is.

A Habertürk arról számol be, hogy Londonban találkozott Binali Yıldırım miniszterelnök és Theresa May brit kollégája.  A találkozó során szó esett a Brexit utáni gazdasági együttműködésről, a védelemről, valamint a politikáról is. Yıldırım brit üzletemberekkel reggelizett, és elmondta, hogy az év végén 6-7 százalék lesz a török gazdaság növekedése. Az egyéves bruttó nemzeti termék 30 billió dollár körül jár.

A Yeni Şafak arról szól, hogy Nurettin Canikli védelmi miniszter, aki Binali Yıldırım miniszterelnökkel együtt utazott Londonba, válaszolt az újságírók kérdéseire. A török hacri gépről, TF-X-ről azt mondta, hogy az nagy jelentőséggel bír Törökország számára, azért a lehető legrövidebb idő alatt akarják befejezni minden fázisát. “A fő cél az, hogy 2023-ban repüljön.” tette hozzá Nurettin Canikli. Törökország szükségletei alapján dolgozták ki a projektet, több országtól támogatást kaptak a technológiatranszfert illetően, azzal összefüggésben Nagy-Britannia is részt vett a projektben.

A Vatan közzéteszi, hogy egy új exportárut jelent az ASELSAN által előállított stabilizált fegyverrendszer. A dél-koreai hajógyár Hyundai Heavy Industries 2016-ban szerződést kötött a Fülöp-szigeteki haditengerészettel 2600 tonna Incheon típusú fregatt gyártásáról. A hajót felszerelik az ASELSAN által előállított stabilizált fegyverrendszerrel.

A Hürriyet ismerteti, hogy Luz Casal a világhírű spanyol énekesnő fellépett az  Antalyában rendezett 18. Nemzetközi Zongorafesztiválon. Casal meghódította a rajongók szívét.

 Még több hír