A török sajtószemle

Összefoglalója a török napilapokban megjelent híreknek.

A török sajtószemle

A Hürriyet adja hírül, hogy véget ért a Szíria sorsa szempontjából kulcsfontosságú csúcstalálkozó Szocsiban. Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök megismételte, hogy Törökország nem ül tárgyalóasztalhoz a nemzetbiztonságot fenyegető terrorszervezetekkel, és ezt senki nem is követelheti tőlük. „Kifejeztük Szíriai területi egysége iránti elkötelezettségünket, és nem vagyunk hajlandó legitim szereplőnek elismerni egy véres kezű bandát” - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A Yeni Şafak arról számol be, hogy Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök  az Isztambuli Kongresszusi Központban az Iszlám Együttműködés Tanácsa Gazdasági és Kereskedelmi Együttműködés Állandó Bizottsága 33. konferenciáján mondott beszédet. „A nyugati világ minden, a történelmében megtalálható problémát az Iszlám világba próbál exportálni, próbálva saját jövőjét biztosítani. Próbálják a muszlimok egységét megsemmisíteni piszkos terveikkel” - mondta.

A Vatan arról szól, hogy a Török Posta Hivatal igazgatóság elnöke, Kenan Bozgeyik közölte, hogy mérnökökkel és egyetemekkel együttműködnek, hogy a drón technológiát a fuvarozásban használják. Kenan Bozgeyik kijelentette, hogy 2018-ban elkezdhetik azt a fuvarozási módszert.

A Sabah ismerteti, hogy Nurettin Canikli védelmi miniszter a török parlament tervezési és költségvetési bizottságának ülésén mondott beszédében közölte, hogy egyezményt írtak alá Oroszországgal az S-400 légvédelmi rendszereket illetőleg, amely értelmében a rendszer átadása 2019-ben valósul meg.

A Star közzéteszi, hogy Burhan Akbudak világbajnoka lett. A lengyelországi Bydgoszczban zajló U23-as birkózó-világbajnokságon a 80 kg-os súlycsoportban  világbajnoki címet szerzett Burhan Akbudak, és a grúz ellenfelet 2-1-re győzte le a döntőn. Törökország összesen 4 érmet nyert, és Grúzia és Oroszország után a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton.

 Még több hír