A török sajtószemle

Összefoglaljuk a török napilapokban megjelent híreket.

A török sajtószemle

A Habertürk közzéteszi, hogy Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban tárgyalt a szíriai helyzetről. A két államfő fontos üzeneteket adott a szíriai konfliktus rendezéséről. Erdoğan köztársasági elnök a tárgyalás után elmondta, hogy az jó alkalom lett arra, hogy átvizsgálják a szíriai helyzetet.  A török és orosz államfő egyetért abban, hogy növelni kell a szíriai politikai rendezést célzó erőfeszítéseket. Putyin pedig hangoztatta, hogy szolidárisak vannak abban, hogy  növelni kell a hosszú távú politikai megoldást célzó erőfeszítéseket Szíriában.

A Star arról számol be, hogy Binali Yıldırım miniszterelnök telefonon tárgyalt Iszak Dzsihangiri iráni alelnökkel, és részvétét nyilvánította az iraki-iráni határ közelében történt földrengés kapcsán. A miniszterelnöki forrásokból származó információk szerint Yıldırım kijelentette, hogy együttérzünk az iráni néppel, és szükség esetén Törökország mindig kész a segélynyújtásra. Dzsihangiri pedig köszönetét fejezte ki Yıldırım miniszterelnöknek, és hozzátette, hogy szükség esetén segítséget  kérhetnek.

A Hürriyet arról szól, hogy a PriceWaterhouseCoopers adótanácsadó egy jelentést közölt arról, hogy 2050-re a világ országai milyen súllyal szerepelhetnek a világgazdaságban. A vásárlóerő-paritáson számított rangsor szerint 2050-re az első 10 gazdaság közé kerülhet a török gazdaság. Hiszen a teljesítménye felülmúlta több európai gazdaságét. A növekedési ütem csökkenése, az alacsony termékenység stb ok miatt 2050-re viszonylag gyengülhetnek azok az államok, amelyeket 2017-ben nagyhatalmaknak tekintenek.

A Sabah közzéteszi, hogy a brit bankóriás, Barclays emelte a török gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. A Barclays jelezte, hogy  az állami támogatások, ösztönzések és export hatására erős növekedési ütemet teljesít a török gazdaság.

A Vatan azzal foglalkozik, hogy Gazi Mustafa Kemal Atatürk a Török Köztársaság alapítója 1918 november 13-án amikor a megszálló hadsereg hajóit látta a Boszporusz vízein, “úgy mennek ki, ahogy érkeztek” mondta, és jelezte, hogy háborút vívnak függetlenségért. Egy év alatt restaurálják a nyugdíjas tengernagy Cem Gürdeniz által végzett munkák eredményeként napfényre hozott kishajót, és átalakítják múzeummá.Még több hír