Meghalt Stephen Hawking

Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus 76 éves korában halt meg.

Meghalt Stephen Hawking

A családja közölte, hogy Hawking Cambridge-i otthonában szerdára virradóra halt meg.

Gyermekei, Lucy,Timothy és Robert közölte a világhírű fizikus halálhírét. A gyermekei közleményükben azt írták: "Mély szomorúság tölt el bennünket, hogy szeretett apánk meghalt. Ő nagy tudós volt".

Hawkingnak amiotrófiás laterálszklerózisa volt, azért pusztultak a központi idegrendszerének mozgató idegsejtjei, nem volt képes mozogni, egy külön számítógép segítségével kommunikált környezetével.

Hawking a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos munkájáról ismert.

Hawking tavaly interjút adott a BBC-nek, és elmondta, hogy soha nem képzelte el, hogy megéri a 75. évét, szerencsésnek érzi magát, mivel még  megoszthatja másokkal a tudását.

Hawkingnál 21 éves korában diagnosztizálták a mozgató neuron betegséget, és orvosok szerint két vagy három évig élhetett volna, pedig a diagnosztizálás után 54 évet élt gyöngébben és kerekesszékben, de sokat dolgozott, és tudományos munkákat is közölt.

Hawking kijelentette, hogy családja, kollégái és barátai nagyon segítettek mindenben, és az volt a legnagyobb álma, hogy gyógyítani lehetne betegségét vagy legalább feltartóztatni az előrehaladását.

A világ valaha élt legnagyobb tudósa, Albert Einstein után a második legnagyobb fizikusnak tartjákStephen Hawking-ot, március tizennegyedikén, másszóval a nemzetközi pi-napon halt meg.

Hawking életét 201t-ben megfilmesítették "A mindenség története" címmel.Még több hír