Anglia 23 orosz diplomatát utosított ki

Anglia kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában.

Anglia 23 orosz diplomatát utosított ki

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal – jelentette beTheresa May brit miniszterelnök.

Az intézkedéseket azért hozták, hogy az angliai Salisbury városában idegméreggel egy gyilkossági kísérletet követtek el, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

May bejelentette, hogy egy hetes határidőt adott az orosz diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

A brit kormányfő egyben bejelentette azt is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét.

 Még több hír