Az USA jogosnak tartja Törökország aggodalmait a PKK kapcsán

Megértik Törökország aggodalmait Szíria kapcsán, jelentette ki David Satterfield, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese és közel-keleti kapcsolatokért felelős asszisztense

Az USA jogosnak tartja Törökország aggodalmait a PKK kapcsán

A Szenátus Külügyi Bizottságának „Amerikai szíriai politikája az ILIÁ után” című ülésén a résztvevők kérdéseire válaszoló Satterfield elmondta: nagyon jól megérti a török kormány és biztonsági erők aggodalmait a PKK terrorszervezet a Szíriai Demokratikus Erők körébe tartozó számos szervezett közötti kapcsolat miatt.

Satterfield rámutatott, hogy ebben a témában Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és Oroszország is említette, hogy olyan közös hozzáállásra van szükség, amely csökkenti Törökország aggodalmait az Észak-Szíriában bekövetkezendő politikai átmenet kapcsán.

„Nagy jelentőséget tulajdonítunk a Törökország által is jogosan aggasztónak tartott PKK-kapcsolatnak. Azonban ez a folyamat jelenleg is zajlik. Ezért nem mondhatom, hogy ezt a problémát egy-két hónapon belül meg tudjuk oldani” - mondta.

A külügyminiszter-helyettes arra is felhívta a figyelmet: amikor egy olyan politikai átmenetről beszélnek, amely a térség minden etnikai csoportját magába foglalja, nem szabad elfelejteni, hogy a régióban a kurdok mellett arabok, türkmének és még számos etnikai csoport is él, és mindezen csoportoknak helyet kell kapniuk Szíria jövőjében.Még több hír