Megkezdődött a 13. isztambuli tulipánfesztivál

Törökország ajándéka a világnak: a tulipán.

laleler_2018 (1).jpg
lale istanbul3.jpg
istanbul lale (16).jpg
istanbul lale (8).jpg

Tulipánfesztivál Isztambulban

A törökök által az eredeti hazájából, Közép-Ázsiából, a Pamir-hegységből Anatóliába hozott, s innen az egész világba elterjedt kincs, a tulipán az egyik olyan világ, melynek a városok szimbólumaként és a tavasz jó híreként fesztiválokat rendeznek.

Anatóliában a XII. század óta használják az iparművészetek díszítő motívumaiként a tulipánt, majd ezt követően átterjedt a költészet, festészet, népi irodalom, regények, miniatúrák és szúfizmus világába is, megjelenik a mecsetek díszítésében, hímzésekben, szövésben, harci sisakokon, kaftánokon, kendőkön, szoknyákon, lakástextilen vagy írásokban, sőt, pénzérméken is.

Az Oszmán-török Birodalom idején III. Ahmed korában a korszak nevét is adó, Isztambul és Törökország szimbólumává váló tulipánt a XV. század második felében vitték Európába. Az 1550-as évek második felében az Osztrák–magyar Birodalom isztambuli nagykövete, Ogier Ghislain botanikus a Busbecq által küldött tulipánhagymákat előbb Bécsbe, majd Hollandiába juttatta el.

A virágok rövid időn belül népszerűek lettek Hollandiában, majd miután a kanadai fővárosba, Ottawába is eljutottak, az egész világ megismerte őket. A hosszú utazás végállomásán, Kanadában, Hollandiában és Japánban is minden évben rendeznek tulipánfesztivált.

Megkezdődött a 13. isztambuli tulipánfesztivál

A tulipánok ideje Isztambulban

2018. április 1-30

Az Isztambuli Önkormányzat (İBB) által rendezett 13. Tulipánfesztiválra 30 millió tulipánhagymát ültettek el.

Isztambul tulipánjai újra köszöntik az isztambuliakat!

Az Isztambuli 13. Tulipánfesztivál keretében számos rendezvényre sor kerül. A fesztivál ideje alatt a fő rendezvényhelyszíneket zenekarok adnak élő koncerteket.

Fotó- és festmény-kiállítások nyílnak, sportrendezvényeket szerveznek.

Isztambulban mindenki jól szórakozhat tulipánszezonban!

Sultanahmetben látható a világ legnagyobb tulipánszőnyege!

Az Isztambul által az egész történelem során szeretett tulipán újra találkozik a hagyományos török kultúrával. Az Isztambuli 13. Tulipánfesztivál keretében akárcsak tavaly, idén is csomóról csomóra szőnyeget szőnek a tulipánokat. Az Isztambul szimbóluma, a tulipán akvakultúrás virágnevelését a világnak bemutató virágmezőt idén újra elkészítik Isztambulban.

Az összesen 1,734 négyzetméteres, 565.000 tulipánból álló virágmezőt idén negyedik alkalommal lehet megtekinteni a Sultanahmet téren.Még több hír