Mit szólna egy törökországi utazáshoz!

Aszpendosz (római: Aspendus) egy ősi görög-római város a mai Törökország Antalya városában.

Mit szólna egy törökországi utazáshoz!

2017. október 28, szombat

Aszpendosz (római: Aspendus) egy ősi görög-római város a mai Törökország Antalyavárosában. Leginkább a színházáról ismert, mely az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori színház a világon, 15 000 férőhellyel. A színházat ma is használják. A közelben található a citadella, s ezen a helyen egy bazilika, egy agora és Anatólia egyik legnagyobb római vízvezeték-rendszerének maradványa a közelben.

A színház bejáratai felett látható görög és latin feliratokból ismerjük mindazokat, akiknek érdeme fűződik az épület létrejöttéhez. Marcus Aurelius császár uralkodása idején (i.sz. 161-180), két gazdag testvér, Crispinus Arruntianus és Auspicatus Titinianus építtették Zenon építőmesterrel, s „a császári udvar és az ország istenei” dicsőségére ajánlották.

Sajnos a színházat nem néztük meg közelről, csak az autóbuszból láttuk a körvonalait.

A római kori vízvezeték szerepe a citadella és a környező város ivóvízzel való ellátása volt. Az építmény igen hosszú szakaszokon épen maradt. Felszíni csatorna létesítése érdekében egy részét megbontották. Műszaki szempontból érdekes az a szakasza, ahol egyenes vonalvezetése megtörik.

Aszpendosz romjaitól keletre, a tengerparti autósztrádáról bekötőúton elérhető, ma is használatban levő boltozott híd a Köprüçay folyón ível át A folyó 183 km hosszú, a Toros hegységben ered és a Földközi tengerbe ömlik. A híd kb. 800 évvel ezelőtt épült. A híd alsó részén két kisfiút fényképeztettek a szüleik, a fiúk sünnet (körülmetélés) alkalmára készült díszruhában voltak, láthatóan már nagyon elegük volt a fényképezésből.

Lenyűgöző volt híd és a folyó látványa.

 Külön élmény volt a faágakon a gránátalmákat és a narancsot látni, annál is inkább, hogy ez a gyümölcs nálunk nem honos. A tulajdonos engedélyével egy narancsot leszakítottunk a fáról és hazahoztuk. Közben hirtelen záporeső zúdult ránk, gyorsan visszarohantunk a buszba.

 

Majd megálltunk egy helyi temetőben, az idegenvezetőnk, aki valamikor imám volt Németországban, elmondta a muszlim temetkezési szokásokat. A halottat 6 m fehér vászonba csavarják, a koporsóból kiemelve oldalt fekve helyezik a sírba, arccal Mekka felé, a tetemet oldalra támasztott deszkalapokkal fedik, hogy védjék a földdel való közvetlen érintkezéstől. A temetés a halált követő 24 órán belül megtörténik, ellentétben a mi szokásainkkal, ahol 48 óra elteltével lehet csak a halottat eltemetni.

 

Délután egyénileg szervezhettük a programot, sétáltunk Belek tengerpartján. Jártam már itt 2013-ban és a szállodát kerestem, ahol akkor laktunk. Olyan sokat változott Belek, hogy nem találtam a Boğazkent rezort és SPA szállodát. Így ért véget az első nap Törökországban Ez a negyedik utam, ha nem számítom Kibris-t, a török Ciprust.Még több hír