A vártnál jóval kedvezőtlenebbül alakult az euróövezet kereskedelmi többlete áprilisban

A vártnál jóval kedvezőtlenebbül alakult az euróövezet kereskedelmi többlete áprilisban az előző havi rekord után - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett első becsléséből.

A vártnál jóval kedvezőtlenebbül alakult az euróövezet kereskedelmi többlete áprilisban

Az idei év negyedik hónapjában az euróövezet kereskedelmi többlete 17,9 milliárd euró volt a tavaly áprilisi 26,6 milliárd euró után. Elemzők előzetesen 27,2 milliárd eurós kereskedelmi többlettel számoltak.
    Az euróövezeti export éves összehasonlításban, 3 százalékos csökkenés után, 167,7 millió euró volt áprilisban, míg az import 3 százalékkal nőtt, 149,8 milliárd euró volt áprilisban.
    Az euróövezeten belüli kereskedelem éves összehasonlításban szinte stagnált, 144,7 milliárd eurót ért el áprilisban.
    Az év első négy hónapjában az euróövezet kereskedelmi többlete 63,2 milliárd euróra zsugorodott az előző év azonos időszakában elért 78,1 milliárd euró után, minthogy az export éves összehasonlításban 7 százalékkal, 707,2 milliárd euróra emelkedett, míg az import 11 százalékkal, 643,9 milliárd euróra bővült az első négy hónapban.
    Az euróövezeten belüli kereskedelem 609,3 milliárd euróra nőtt a 2017. január-áprilisi időszakban, 7 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakát.
    Áprilisban az Európai Unió kereskedelmi hiánya 0,1 milliárd euró volt az egy évvel korábban elért 4,5 milliárd euró kereskedelmi többlet után.
    Az unión belüli kereskedelem 1 százalékkal, 259,2 milliárd euróra zsugorodott 2017. áprilisában éves összehasonlításban.
    Az év első négy hónapjában az Európai Unió kereskedelmi hiánya 6,3 milliárd euró volt az előző év azonos időszakában elért 0,8 milliárd euró többlet után, minthogy az export éves összehasonlításban 9 százalékkal, 607,4 milliárd euróra emelkedett, míg az import 10 százalékkal, 613,7 milliárd euróra bővült a január-áprilisi időszakban.
    Az unión belüli kereskedelem 1097,6 milliárd euróra nőtt a 2017. január-áprilisi időszakban, 6 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakáét.

Forrás: MTIMég több hír