Eredetvédelmet kaphat az urlai articsóka

Az Izmiri Kereskedelmi Tőzsde (ITB) elnöke, Işınsu Kestelli bejelentette: a Török Szabadalmi Hivatalhoz kérvényt nyújtottak be a különleges urlai articsóka eredetvédelme érdekében

Eredetvédelmet kaphat az urlai articsóka

Kestelli kijelentette, hogy földrajzi eredetvédelmet kérnek az urlai articsóka számára:

„Az urlai articsóka, az égei-tengeri gyapot, füge vagy szultánszőlő után a negyedik termény, melyre tőzsdénk eredetvédelmet kér. Ez az eredetvédelem hatalmas értéket jelent Urla, Çeşme és Karaburun kerületek számára, ahol az urlai articsóka 21%-át termelik, és támogatja İzmir törekvéseit, hogy a gasztronómia városává váljék” - mondta.

Kestelli a tőzsde novemberi tanácsülésén szólalt fel, elmondva, hogy a világgazdaság a 2015-ös 2,7% és a 2016-os 2,5% után az idei évet 3% feletti növekedéssel fogja zárni.

Rámutatott, hogy a török gazdaság fenntartja az 5-6%-os növekedési tempót, és viszonylag inflációkövető növekedési politikát alkalmaznak:

„A török líra veszített értékéből, és továbbra is látjuk a geopolitikai kockázatokat. Ezen feltételek mellett 2018-ra Törökország számára a megszorító pénzügyi politika vált érvényessé, a belső keresletben csökkenés fog mutatkozni, és előre láthatólag a növekedés az exportból fog származni” - mondta.

Kestelli hangsúlyozta: 2023-ig Törökország rendkívül erős növekedési célokat tűzött ki, és a világ 10 legerősebb gazdasága közé akar kerülni.

Kestelli szerint a 2001-es gazdasági válságtól arányosan viszonyítva rendkívül komoly növekedést értek el, és céljuk a mennyiségi növekedés mellett a minőségi növekedés fokozása.Még több hír