Olajos magvak az egészség szolgálatában

Brit tudósok kutatásai szerint napi egy maréknyi olajos mag fogyasztása csökkenti elsősorban a szívbetegségek, valamint a rák és a korai halál kockázatát.

Olajos magvak az egészség szolgálatában

Brit tudósok kutatásai szerint napi egy maréknyi olajos mag fogyasztása csökkenti elsősorban a szívbetegségek, valamint a rák és a korai halál kockázatát.

Az eredményekre 29 különböző tudományos kutatásban részt vevő, több mint 800.000 személy adatainak elemzésével jutottak.

A BMC Medicine Journal magazinban közzétett kutatás szerint napi egy maréknyi olajos mag fogyasztása a szívbetegségek kockázatát 30%-kal, a cukorbetegségét 40%-kal, a rákét 15%-kal és a korai halálét 22%-kal csökkenti.

A londoni Imperial College kutatói szerint az olajos mag fogyasztása felére csökkenti a légúti betegségekből eredő halál kockázatát is.

A kutatók szerint a rostban, magnéziumban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag mogyoró és földimogyoró fogyasztása csökkenti szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Emellett azoknál, akik naponta elfogyasztottak 3 szem diót, csökkent a rák kockázata, a csonthéjasok fogyasztása pedig az elhízás kockázatát csökkenti.

A dió kedvező hatásai

A zsírsavprofilja és magnéziumtartalma miatt a kognitív funkciókat javító dió az ekcémától az Alzheimer-kórig számos betegség esetén hasznos.

A dió elősegíti a gyermekek intelligenciájának fejlődését is, szabályozza a szívritmust. Zsírsavai megelőzik a szívbetegségeket és férfiak esetében a prosztatarákot. Omega-3 tartalma magas, így gyermekeknél javítja a hiperaktivitás és más viselkedési problémák tüneteit. Antioxidáns tulajdonságai miatt az idegrendszert károsító betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulását is lelassíthatja.

A csonthéjasok közé tartozó törökmogyorót Törökország fekete-tengeri régiójában termesztik. A mogyoróbokor gyümölcse kemény héj alkotta burokban rejtőzik. E-vitamin, fehérje és Omega-3 tartalma igen magas.

Emellett vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaz. Különösen a serdülőkorú gyermekek fizikai és szellemi fejlődését támogatja. A nagy energiatartalmú mogyoró felélénkíti a testet és az elmét. A lábadozás időszakában gyorsítja a gyógyulási folyamatot és a sebgyógyulást is. A mogyoróból kivont mogyoróolaj fontos szerepet játszik a vesebetegségek kezelésében. Segít gyorsan kiüríteni a vesehomokot. Segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Magas várnyomásban szenvedőknek azonban nem javasolható a túlzott mogyorófogyasztás.

A mogyoró megelőzheti a korai öregedést. Napi egy pohárnyi mogyoró fogyasztása a szervezet E-vitamin igényének 86%-át fedezi, A és C-vitamin mellett erős antioxidánsokat is tartalmaz. Ezen vitaminok szinergikus hatása késleltetheti az öregedést. Megelőzheti a bőr ráncosodását és elszíneződését is. Még több hír