Napirendi Elemzés 41/ A választások utáni helyzet Észak-Irakban

Can Acun, a SETA ( Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatások Alapítványa ) kutatójának elemzése.

Napirendi Elemzés 41/ A választások utáni helyzet Észak-Irakban

Szeptember 30.-án a választó polgárok az urnákhoz járultak a hozzávetőleg 6 millió lakossággal rendelkező Észak-Irakban. Hírek szerint, a részvételi arány 57 százalék volt a parlamenti választásokon.  Annak ellenére a választási folyamat békésen zajlott le, számos helyen fegyveres emberek és pesmergák zavarták meg a békét. A KYB és a KDP egymást vádolták meg választási csalásokkal, eközben a Gorran és az Új Generációs Mozgalom különösen a KYB-t vádolta valásztási csalásokkal. Minden kifogás ellenére a választás sikerrel járt Észak-Irakban. Hami Aksoy a török külügyi szóvivő azzal összefüggésben kijelentette, hogy békésen zajlott a parlamenti választások Észak-Irakban. “Azt kívánjuk, hogy a választási eredmény szolgálja Irak stabilitását, és egységét”- mondta a török külügyi szóvivő.

A nem hivatalos eredmények szerint, a KDP nagy sikert ért el, és a leadott szavazatok 45 százalékát szerezte meg, és a KYB pedig 19 százalékon állt. A Goran Mozgalom a szavazatok 12, az Új Generációs Mozgalom 8,3, az iszlamista pártok 7,5 és a Serdem Szövetség 1 százalékát kapta.

A nem hivatalos eredmények szerint, nagy sikert ért el a KDP, egyúttal kitérte a KYB-t, még koalíciós kormányt alakíthat egy kisebb párttal. Amikor  folyamatban volt a szavazatszámlálás, tovább tartott a köztársasági elnökválasztás. Az iraki alkotmány alapján kurd származású állampolgárok közül választják az iraki köztársasági elnököt, a KYB és a KDP nem tudott közös jelöltet állítani, az pedig nagy versenyt és válságot okozott a két párt között. A KDP köztársasági elnök jelöltje Fuad Hüsein, és a KYB jelöltje Berham Salih volt.  A titkos szavazás második fordulójában 329 képviselő közül 272-en vettek részt. A KYB jelöltjére, Berham Salihra 219 képviselő szavazott, így ő lett a negyedik iraki államfő. A KDP jelöltjére, Fuad Hüseinre csak 22 képviselő szavazott. Az első fordulóban nem sikerült 220 szavazatot szereznie egyik jelöltnek sem, a második fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Berham Salih 165, Fuad Hüsein 89 szavazatot kapott, Sirve Abdulvahid önálló női politikus pedig 18 szavazatot szerzett. A KYB jelöltjének, Berham Salihnak választása valószínűleg nagy hatással lesz az észak-iraki belpolitikára is. Hiszen a KDP nagy sikert ért el a választáson, annak alapján erősebb és keményebb politikát folytathat a KYB ellen.  A választás eredménye befolyásolhatja az Észak-Irak és Törökország közötti kapcsolatokat, és Törökország terrorellenes küzdelmét is. Az észak-iraki függetlenségi népszavazás után az észak-iraki vezetés elvesztett minden csatát a bagdadi kormány kemény válaszával, annak alapján javítani akarja a kétoldalú kapcsolatokat Törökországgal, különösen a KDP nagyobb kétoldalú kereskedelmet akar bonyolítani. Törökország szankciókkal sújtotta a KYB ellenőrzése alatt álló Szülejmanije Repülőteret, abból kiderül, hogy milyen kapcsolatról van szó. Talán a KDP győzelme jó hatással lehet a kapcsolatokra. Törökország a terrorizmus elleni küzdelem kapcsán hadműveletet hajt végre Észak-Irakban, az pedig megakadályozza azt, hogy a PKK terroristái Észak-Irak területén keresztül jutnak be a török területbe. A KDP győzelme erősebbé teheti Törökországot a PKK ellen vívott küzdelmében. Valójában viszonylag jó a PKK és a KYB közötti kapcsolat, míg a PKK és a KDP közötti kapcsolat viszonylag rosszabb. Törökország erősítheti a kapcsolatokat az észak-iraki vezetéssel, éppen akkor konkrét intézkedésekre szólíthatja fel a KDP-t a PKK Törökország ellen irányuló fenyegetésével szemben. Hónapok teltek el az iraki választás óta, még nem sikerült kormányt alakítani Irakban, az komoly problémát okoz mind Irakban, mind Törökországban. Ha sikerülne rövid idő alatt kormányt alakítani, az javára lenne Iraknak és Törökországnak.

 

 Még több hír