Napirendi Elemzés 15/ Vegyi támadás Szíriában

Can Acun, a Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatások Alapítványa (SETA) kutatójának elemzése.

Napirendi   Elemzés 15/ Vegyi támadás Szíriában

A Szíria fővárosa, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás azonnali visszhangot keltett a világsajtóban. Sajnos a támadás civil áldozatai túlnyomó többsége nő és gyerek  volt. Feltevések szerint az ideggáz-támadás történt. A belháború kezdete óta a felkelők kezén lévő Kelet-Gúta főcélja volt a damaszkuszi hatalomnak. Már hónapok óta fokozták támadásaikat e térségben, és célpontokká lettek kórházak, iskolák, mecsetek stb polgári helyek.

Kelet-Gúta a Damaszkusz melletti földrajzi elhelyezkedésére tekintettel közvetlen fenyegetést jelent a reszimnek, azért a damaszkuszi hatalom számára kiemelt jelentőségű ügy Kelet-Gúta ellenőrzés alá vonása, és a felkelők kiűzése. A belháború kezdete óta hét éve blokád alatt álló Kelet-Gúta térsége az egyik  feszültségcsökkentő övezet, amelyeket a közelmúltban Szíriában létrehoztak a Törökország és Oroszország kezdeményezésére életbe léptetett asztanai folyamat keretében. De a rezsim és a rezsimet támogató Oroszország és Irán a térségben működő terrorszervezeteket ürügyként használva lőni kezdte a térséget. A bombázások után a térségben lévő felkelők Oroszország közvetítésével magukat adták meg, és őket Szíria északi térsége felé vezették, ők  pedig a török települések irányába indultak.

A kiürítés során a kelet-gútai Dúma város a Dzsejs al-Iszlám ellenőrzése alatt volt. A Dzsejs al-Iszlám és a damaszkuszi hatalom között közvetítő szerepet töltött be Oroszország. Az Oroszország és a Dzsejs al-Iszlám között született megállapodás szerint, a Dzsejs al-Iszlám tovább tevékenykedik a térségben, és rendőri feladatot ellátott volna a térségben, pedig azt nem fogadta el az Aszad-rezsim. A  Dzsejs al-Iszlám elutasította elhagyni Dúmát, az zsákutcába juttatta a tárgyalásokat. Épp akkor vegyi támadást hajtottak végre Dúma ellen. Több civil életét követelte a vegyi támadás, és annak következtében a Dzsejs al-Iszlám el kellett fogadnia, hogy elhagyja Dúmát, és induljon Szíria északi része felé. Kiálltak a Dúmában tartózkodás mellett, az súlyos következménnyel járt, vegyi támadást hajtottak végre Dúma ellen. Másrészről a vegyifegyver támadás nagy félelmet keltett a civil lakosság körében, azért a Dzsejs al-Iszlámnak a civilek kérése alapján el kellett fogadnia azt, hogy hagyja el a várost. A vegyifegyver támadás miatt kiürítették a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városát, amely a szíriai felkelők kezén volt.  Ha az evakuálási megállapodás nem valósul meg, súlyos következményei lesznek esetleges katonai műveletnek. Dúma térségében a Dzsejs al-Iszlám hosszú idő óta épített védelmi vonalat, és tudják, hogy rengeteg lőszer és nehéz fegyver van fegyverraktáraiban. Ráadásul a szíriai felkelő csoportok közül a legerősebb a Dzsejs al-Iszlám. A tagjai túlnyomó része veterán katona, és a dúmai jelenléte nagy terhet rótt a damaszkuszi hatalomra. A Dúmához hasonló Darajja város megszerzéséért nagy árat fizetett az Aszad-rezsim. Az Aszad-rezsim által végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás költségtől mentes gyors és egyszerű eredményt ért el.  A vegyi fegyver bevetése az emberi értékekkel ellentétes módszer, de a szíriai rezsim előnyt szerzett e módszernek köszönhetően. Ha nem adnak nemzetközi választ az Aszad-rezsimnek a vegyi fegyver bevetése miatt, biztos, hogy az  a lehető legalacsonyabb költségű megoldás a szíriai rezsim számára. A háború kezdete óta 215 alkalommal hajtottak végre vegyi támadást Szíriában, állítások szerint, minden alkalommal azt látták, hogy a nemzetközi közösség tétlen marad, abból erőt merítve más vegyi támadásokat követtek el.  Ráadásul diplomáciai körben élvezi az ENSZ Biztonsági Tanácsa vétójoggal rendelkező tagjának, Oroszországnak támogatását, és tudja, hogy a moszkvai kormány feltétel nélkül kiáll a szíriai rezsim mellett, biztosan azokat számon tartja, azért tesz bátor lépéseket. Egy olyan egyenletben, amely emberi értékeket elhanyagolt, és tétlen marad a nemzetközi közösség, a lehető legalacsonyabb költségű megoldás a vegyi fegyver bevetése.

 

 Még több hír