A türkmének jelenthetik a megoldást a terrorszervezetek ellen

A manchesteri támadást a terrorellenes küzdelmet folytató Törökország is elítélte.

A türkmének jelenthetik a megoldást a terrorszervezetek ellen

Nagy- Britanniában, a Manchester Aréna kijáratánál bekövetkezett robbantásban 22 ember halt meg, 59 pedig megsebesült. Sok gyermek és fiatal vesztette életét. A támadásért az ILIÁ terrorszervezet vállalta a felelősséget. A hasonló módszerek használó terroristák a világ számos helyén, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is követnek el hasonló támadásokat. A manchesteri esemény komoly dimenziója arra késztette Nagy-Britanniát, hogy rendkívüli óvintézkedéseket vezessen be. Jelenleg a biztonság az elsődleges napirendi pont az országban. Ugyanez érvényes többmás európai országra is. Franciaország új köztársasági elnöke, Macron egyik első intézkedése a rendkívüli állapot meghosszabbítása volt.

A manchesteri eseménnyel kapcsolatban a hírszerzési adatok megosztását illetően súlyos válság tört ki Nagy-Britannia és az USA között. Nagy-Britannia megosztotta a nyomozás során szerzett adatokat az USA-val. Rögtön ez után ezek az adatok megjelentek az amerikai médiában. Ez rendkívül felháborította Nagy-Britanniát. A brit kormány bejelentette, hogy felfüggeszti a hírszerzési adatok megosztását. Érdekes fejlemény, hogy a két szövetséges máshogy gondolkodik ebben a témában.

A manchesteri támadást a terrorellenes küzdelmet folytató Törökország is elítélte.

Az Egyesült Királyság Manchester városában történt, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő terrortámadást súlyosan elítéljük. Országunk és népünk, mely sajnos nagyon jól ismeri és érzi az embertelen lények és szervezeteik által szervezett hasonló merényletek fájdalmát, őszinte részvétét nyilvánítja az Egyesült Királyságnak és népének. Továbbra is barátunk és szövetségesünk, Nagy-Britannia mellett állunk a hasonló embertelenséget elkövetők felszámolására irányuló terrorellenes küzdelemben. Ez a legjobb közös válasz a manchesteri aljas támadásra” - állt a török külügy közleményében.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök is súlyosan elítélte a manchesteri terrortámadást. „Osztozunk a brit állam és nép fájdalmában. Nagy-Britannia és minden más ország mellett állunk a terrorellenes küzdelem terén” - jelentette ki a köztársasági elnök.

Az ILIÁ terrorszervezet 2014. óta elvesztette az ellenőrzése alatt álló területek 83%-át Irakban, és 56%-át Szíriában. A fegyveres terroristák száma nagy mértékben csökkent. Éves bevételeik és anyagi forrásaik is felére csökkentek. Azonban az ILIÁ Moszulban komoly ellenállást tanúsít. Annak ellenére, hogy Irak számos városát elvesztették, továbbra is az ország különböző területein hajtanak végre merényleteket. Rakkában újabb városi harc van készülőben. Az, hogy az ILIÁ gazdasági forrásai és propagandatevékenysége csökkent, nem jelenti azt, hogy a terrorszervezet teljesen megsemmisült.

Az ILIÁ célkeresztjében vannak azok az egyének és csoportok, akik a fokozódó európai biztonságpolitika és a muszlimok elleni előítéletek növekedése miatt már saját társadalmukban is idegennek érzik magukat. A terrorszervezet őket akarja beszervezni tagjai közé. Ezért a terrortámadások várhatólag folytatódni fognak. Ezen kívül az ILIÁ célja az is, hogy Irakban, Szíriában és a máshol is a Közel-Keleten, ahol a biztonsági erők gyengék, és belső ellenségeskedés zajlik, új területeket szerezzen magának. Ezért lehet, hogy a gerillaháborúhoz fog visszatérni.

Még ha Szíriában Rakkát, Irakban Moszult vissza is foglalják az ILIÁ terrorszervezettől, az ILIÁ vagy más hasonló terrorszervezetek soraiba tartozó terroristák továbbra is véres támadásokat fognak végrehajtani világszerte. Ezért a hosszú távú terrorellenes küzdelem terén elengedhetetlen a nemzetközi összefogás és a megfelelő stratégia. Az ILIÁ és más hasonló terrorszervezetek hatását úgy lehet megtörni, ha legyőzzük az ideológiájukat, azt a gondolkodást bátorítjuk, hogy a terrorizmus nem vezet megoldásra, és olyan politikai rendszert hozunk létre, melyben mindenki reménnyel tekinthet a jövőbe.

Ma Szíriában az USA és szövetségesei ebből a szempontból helytelen stratégiát alkalmaznak. A PKK/PYD/YPG terrorszervezetet erősítik az ILIÁ ellen. De aki egy terrorszervezetet támogat egy másik terrorszervezet ellenében, az a tűzzel játszik. Így, ha le is győzik az ILIÁ-t, egy másik, még radikálisabb terrorszervezet lép a helyére. Ezért azokat a törvényes szereplőket kell támogatni, akik nemcsak a harctéren, hanem ideológiailag is legyőzhetik az ILIÁ-t. A legkézenfekvőbb ilyen szereplők a türkmének. Hiszen a türkmének demokratikus, világi, modern, a nyugatot és értékeit elfogadó, minden ehlyi etnikumot és vallást tiszteletben tartó közösség. Ha támogatást kapnak, képesek megsemmisíteni nemcsak az ILIÁ-t, hanem a terrorszervezetet életre hívó okokat is.Még több hír