A törökországi Side októberben is remek helyszín a strandolásra. Akkor mire várunk? Gyerünk!

Az Antalyától 70 kilométerre keletre található egykori apró halászfalu egy tengerbe nyúló félszigeten fekszik.

A törökországi Side  októberben is remek helyszín a strandolásra. Akkor mire várunk? Gyerünk!

Az Antalyától 70 kilométerre keletre található egykori apró halászfalu egy tengerbe nyúló félszigeten fekszik. A török Riviéra vakító tengerparti homokja és türkizkék vize, a közeli városok ókori emlékei és a természeti szépségek méltán teszik ezt a vidéket rendkívül népszerűvé a turisták körében. A hófehér homokú, kristálytiszta tengerpart pedig akár még ilyenkor, októberben is remek helyszín a strandolásra és a vízi sportokra. 

Az óváros tele van antik emlékekkel, ez pedig egyedülállóan hangulatossá teszi. Az ókori színház, amelynek romjait ma is megtekintheti, egyszerre 20 000 ember szórakoztatásáról gondoskodott. De a városfal is kitűnő állapotban van, az óvárosban sétálgatva pedig lépten-nyomon antik templomok és egyéb épületek, például fürdők romjaiba ütközöl. Mindehhez jön még a fantasztikusan finom homokú tengerpart és a még ősszel is meleg, lassan mélyülő tenger. A kisgyerekes családok épp ezért gyakran választják ezt az üdülőhelyet.Az időszámításunk előtt 700-as években a görög vándorlók hozták létre.A helybeli török nép nyelvén beszélő vándorlók hozzájárultak a város fejlődéséhez. Side szó gránatalmát jelent és feltétlenül Anatóliai eredetű.

A Földközi-tengeri térség paradicsombeli helyei köze kerülő Side üdülőhely egyrészről a történelmi adottságaival, másrészről pedig természeti szépségeivel bűvöli el az odalátogatókat. Side tengerpartjaitól öt kilóméterre tengerben is csekély a vízmagassága. Azok, akik nem tudnak úszni, könnyen fürödhetnek a tengerben.A nagyszerű földközi tengerparton elterülő Side városa antik maradványai és erdőterülete is ragadja magával tovább.

Az Időszámításunk előtt V. században perzsa uralom idején saját pénzét verő Side városa megőrizte a függetlenségét. A tenger felé nyúló földrészen elterülő Sidét erğs erődítményekkel védték meg, de ennek ellenére Nagy Alexandria amikor a térségbe érkezett, ellenállás nélkül megadták magukat a város lakói. Mind a kereskedelem, mind a tudomány terén a Földközi-tengeri térség egyik fontos települési helye volt. Eközben a város legnagyobb bevásárlóközpontja illetve az Agorára vezető út oszlopokkal volt ellátva.A tér pont közepére  2000 éves anfiteatruma esett.  Manapság koncerteket tartanak. Az Agorát kegyhelyek és középületek vették körül.  Manapság a Sidei múzeumként szolgáló római győzfürdő is megtekintésre méltó, mely magában foglalja az egymásnál értékesebb műtárgyakat.

A Side, antikváros legjelentősebb kegyhelyei közé sorolható Apollont a nap-zene- egyészség istene nevére építették, mely a nap lementekor lenyűgöző. Ha egyszer alkalmat ragad, feltétlenül készítsenek fényképet.  Az Athéna-kegyhely a harcisten nevére épült. A város vízszükségletét a manavgati folyótól biztosítják, mely a várostól 40 kilóméterre van. Az akkori időkben épített vízcsatornák részben még fennállnak. Egy időre tengeri kalózok kezére került város majd híres római generális, Pompey idején újból került római uralom alá.

A rómaiak idejében aranykorát átélő Side manapság több emlékművel várja a vendégeit. Miután áttértek a keresztény vallásra a helybeliek Metropollá vált a város, mely majd meg is őrizte a fontosságát. Az arab hadjáratokat követően a helybeli nép elhagyta Sidét, ahonnan sokkal biztonságosabbnak számon tartott Antalyába költöztek.

Sidében nem lehet találkozni a szelcsuk vagy oszmán kori emlékekkel. A Rodosz szigetet elhagyó törökök az oszmán-török korban letepedtek ebben a városban, ahol majd egy kis falut hoztak létre.Minden évben zenefesztiválok kerülnek megrendezésre Sidében, mely Antalya legtöbb turistát vonzó üdülőhelyének van tartva.  

 


Címkék: Pompey , Rodosz , Antalya , tengerpart , Side

Még több hír