Erdogan: Vijeće sigurnosti UN-a služi interesima 5 članica

"UN je ostvario 'neosporne uspjehe' u prethodne 73 godine, ali ova organizacija ipak nije ispunila očekivanja čovječanstva u vezi s mirom i blagostanjem", kazao je Erdogan prisutnima

Erdogan: Vijeće sigurnosti UN-a služi interesima 5 članica

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) istakao da UN nije ispunio očekivanja čovječanstva u vezi s mirom u svijetu.

"UN je ostvario 'neosporne uspjehe' u prethodne 73 godine, ali ova organizacija ipak nije ispunila očekivanja čovječanstva u vezi s mirom i blagostanjem", kazao je Erdogan prisutnima na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Upozorio je i kako Vijeće sigurnosti UN-a u velikoj mjeri radi u interesu pet zemalja koje imaju pravo veta.

"Vijeće sigurnosti UN-a služi interesima 5 članica koje imaju pravo veta i nijemo posmatra zvjerstva koja se dešavaju u svijetu", rekao je turski predsjednik, dodajući da je svijet veći od pet stalnih članica VSUN-a.

"Vjerujem da smo zajednički glas savjesti čovječanstva kad ovo kažem", kazao je Erdogan, te je pozvao na reformu organa Ujedinjenih naroda (UN), ocijenivši takav korak neophodnim.

Istakao je i kako je, poduzetim inicijativama, njegova zemlja spriječila napade Assadovog režima na Idlib.

"Turska je, sporazumom potpisanim sa Rusijom u Sočiju, spriječila krvave napade Assadovog režima na područje deeskalacije sukoba u Idlibu", kazao je Erdogan, pozivajući sve strane da podrže pravedno i održivo političko rješenje za Siriju.

Napomenuo je i da oni koji nijemo posmatraju napade na Palestince samo ohrabruju napadače.

"Oni koji šute na zvjerstva prema Palestincima i pokušavaju da im smanje pomoć, time samo hrabre tiranine", rekao je Erdogan.

Upozorio je na duboki nesrazmjer između bogatih i siromašnih u svijetu.

"Ukoliko je imetak 62 najbogatijih ljudi ravan imetku polovine svijeta, ili 3,6 milijardi ljudi, to znači da postoji problem", kazao je Erdogan.

Naglasio je da zemlje moraju sarađivati kako bi spriječile štetu koja prijeti svjetskoj trgovini. 

"Moramo raditi zajedno kako bismo spriječili štetu režimu svjetske trgovine kao rezultat jednostranih odluka", rekao je Erdogan.

Na kraju je pozvao zemlje svijeta na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

"Samo u 27 saveznih američkih država, FETO godišnje iz budžeta uzme 763 miliijna dolara", istakao je predsjednik Turske.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine je učiniti UN relevantnim za sve ljude: globalno vodstvo i zajednička odgovornost za mirno, pravedno i održivo društvo.


Tagovi: zasjedanje , govor , un , erdogan

Povezane vijesti