Čavušoglu: "Nevine ljude nismo ostavili na cjedilu"

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio kako je njegova zemlja pružila značajnu pomoć i podršku migrantima te kako ih nikada nije ostavila na cjedilu

Čavušoglu: "Nevine ljude nismo ostavili na cjedilu"

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je izjavio da je Turska tokom borbe protiv terorista pokazala da je moguće zaštititi civile i naseljena područja.

"Dok vodimo odlučnu borbu protiv terorizma, pokazali smo da je moguće zaštititi civile i naseljena područja. U velikoj mjeri smo smanjili tokove migracija iz Sirije u Tursku i Europsku uniju (EU)", rekao je Čavušoglu u obraćanju na panelu o migrantima u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku uoči 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Istakao je kako je njegova zemlja pružila značajnu pomoć i podršku migrantima te kako ih nikada nije ostavila na cjedilu.

"Nevine ljude nismo ostavili na cjedilu, nismo ih prepustili okrutnom sirijskom režimu ni teroristima poput ISIS-a i PKK-a", kazao je turski šef diplomatije.

Naglasio je da bi i drugi trebali uraditi mnogo više u cilju pružanja pomoći i podrške migrantima iz Sirije.

"Nažalost, teški humanitarni teret sirijske krize je prepušten Turskoj. Neki nisu ispunili svoje obaveze", rekao je Čavušoglu, podsjetivši da je cijeli svijet svjedočio prethodnih godina kako se djeca migranata utapaju u moru.

"Mediteran je postao grobnica očajnih ljudi. Tijela djece koja su se utopila sramota su cijelog svijeta", kazao je Čavušoglu.

Istakao je da na globalnom nivou još uvijek postoji veliki migrantski val, napominjući da diljem svijeta broj migranata iznosi oko 260 miliona.

"Ove cifre konstantno rastu zbog gladi, građanskih ratova, terorizma i političke nestabilnosti. Iz tog razloga, nijedna zemlja ne može ignorisati ovaj problem", rekao je Čavušoglu.

Naglasio je i kako države ne bi trebale da imaju predrasude prema migrantima i izbjeglicama.

"Veoma je opasno da humanitarne teme postanu političko oruđe i da se podstiču predrasude prema migrantima", kazao je Čavušoglu.

Podsjetio je da je njegova zemlja otvorila vrata svima, bez obzira na rasu i religiju, dodajući da je Turska, koristeći vlastite finansijske izvore, potrošila 32 milijarde dolara na migrante.

"Prema Globalnom izvještaju humanitarne pomoći, Turska je u ovoj oblasti pružila najveću pomoć", rekao je ministar vanjskih poslova Turske okupljenima.

U New Yorku će od 25. do 27. septembra biti održano 73. zasjedanje Generalne skupštine UN-a.


Tagovi: EU , UN , Čavušoglu

Povezane vijesti