Crnogorski reis Rifat Fejzić na Svjetskom samitu muslimanskih manjina u Istanbulu

Reis Fejzić je istakao da su muslimanske manjine širom svijeta svijetli primjer temeljnih islamskih vrijednosti o jednakosti i suživotu svih ljudi te da se zbog toga muslimanske manjine u svijetu nemaju čega stidjeti.

Crnogorski reis Rifat Fejzić na Svjetskom samitu muslimanskih manjina u Istanbulu

Na poziv Diyaneta Islamske zajednice Republike Turske, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa saradnicima prisustvovao je danas Svjetskom samitu muslimanskih manjina koji je otpočeo u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji u prisustvu predstavnka muslimanskih zajednica i institucija iz oko stotinu zemalja, prisustvovali su najviši državni zvaničnici Turske, na čelu s predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom, premijerom Binalijem Jildirimom, predsjednikom Velike narodne turske skupštine Ismailom Kahramanom, reisom Islamske zajednice Turske Alijem Erbasom i drugima.

U uvodnim obraćanjima, ističući istorijske prilike, geopolitičku aktuelnost kao i međunarodni uticaj koji Turska ima na međunarodnoj sceni danas, istaknuto je da brojna pitanja od Mijanmara, Palestine, Sirije, pitanje rastuće islamofobije, moraju biti tretirana sistemski, u svjetlu demokratije, osnovnih ljudskih prava i jednakosti, navodi se u saopštenju IZCG.

Reis Fejzić je istakao da su muslimanske manjine širom svijeta svijetli primjer temeljnijh islamskih vrijednosti o jednakosti i suživotu svih ljudi, te da se zbog toga muslimanske manjine u svijetu nemaju čega stidjeti.

"Musliman, da bi se obratio čovječanstvu, i sam mora biti primjer i model čovječnosti. Kao korektni i konstruktivni članovi društava u državama u kojima egzistiraju, muslimanske manjine imaju različita iskustva, i smatram ovaj samit bitnim korakom razmjene pomenutih iskustava", istakao je reis Fejzić.

 Povezane vijesti