Čavušoglu: NATO treba da pokrene proces integracije Makedonije, BiH i Gruzije

Šef turske diplomacije Mevlut Čavušoglu izjavio je da očekuje da NATO na samitu lidera u Briselu potvrdi politiku proširenja i da se naprave konkretni koraci ka priključivanju Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije.

Čavušoglu: NATO treba da pokrene proces integracije Makedonije, BiH i Gruzije

Šef turske diplomacije Mevlut Čavušoglu izjavio je da očekuje da NATO na samitu lidera u Briselu potvrdi politiku proširenja i da se naprave konkretni koraci ka priključivanju Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije.

Čavušoglu se u Ankari sastao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka je kazao da Turska podržava njegov rad kao čelnika Sjevernoatlanskog saveza.

Ističući kako je glavna tema sastanka bila priprema samita lidera NATO-a koji će se održati 11. i 12. srpnja u Briselu, Čavušoglu je kazao kako Turska ima jasna očekivanja od predstojećeg samita.

“Očekujemo da se na samitu donesu važne odluke o borbi protiv terorizma. Također, očekujemo da se potvrdi politika proširenja i pokrenu procesi priključivanja Makedonije, BiH i Gruzije. Podržavamo konkretne korake u tom pravcu. Ukratko, Turska podržava proširenje NATO-a“, poručio je Čavušoglu.

Čavušoglu se zahvalio Stoltenbergu što podržava Tursku, uprkos mnogim prijetnjama sa kojima se zbog toga suočava.

“NATO je formiran da štiti saveznike. Protiv svih terorističkih organizacija se moramo zajedno boriti, bez obzira kako se ti teroristi zovu“, kazao je Čavušoglu.

Naglasivši da je Turska članica koja ponajviše doprinosi sktivnostima NATO-a, Stoltenberg je kazao da je jedinstvo unutar NATO-a važno i da savez treba opravdati očekivanja Turske.

“U prvom redu NATO pozivamo da nam više pomogne u borbi protiv terorizma. Terorizam je danas najveća prijetnja svim saveznicima“, poručio je Čavušoglu i dodao da se u borbi protiv terorizma mora držati podalje od dvostrukih standarda.Povezane vijesti