Ibrahim Kalin: "Afrin: Pobjeda za mir, poraz za terorizam"

Operacija Afrin glavni je udarac teroristima u sjevernoj Siriji i treba podržati sve one koji imaju jasan stav protiv terorizma u svim njegovim oblicima

Ibrahim Kalin: "Afrin: Pobjeda za mir, poraz za terorizam"

 

Operacija „Maslinova grana“, koja je 20. januara pokrenuta od strane turske vojske i slobodne sirijske vojske (FSA), ušla je u kritičnu fazu 18. marta kada je osvojen centar grada Afrina. Područje Afrina oslobođeno je od YPG-a, sirijske produžnice terorističke organizacije PKK. Ovo bi se trebalo slaviti kao glavna pobjeda u borbi protiv terorizma i pozdraviti kao pozitivan korak u zaštiti teritorijalnog integriteta Sirije. Umjesto toga, neki su se rastužili turskom pobjedom i porazom YPG-a. Ono što je ovdje izašlo na vidjelo je inherentna zabluda uobičajenog razmišljanja u nekim zapadnim krugovima.

Turska je bila jasna povodom svog stava prema PYD i YPG - to je grana PKK u Siriji i nije drugačija od ISIL-a kao terorističke organizacije. Turska se borila protiv obje skupine u Siriji, Iraku i drugdje. Ovo je višestruka borba protiv marksističko-lenjinističke terorističke organizacije koja tvrdi da predstavlja Kurde. Napadali su i ubijali ne samo turske, sirijske, iračke i iranske vojnike i policiju, već i kurdske plemenske i političke vođe, kao i one koji su se odbili podnijeti njihovu potlačenost. Borba protiv PKK nikada nije borba protiv Kurda, baš kao što borba protiv ISIL-a nije borba protiv Arapa ili Muslimana.

Ali oni koji su iznenađeni i razočarani brzinom i preciznošću operacije Maslinova grana u Afrinu sada pokušavaju da predstave ovu pobjedu kao udarac u borbi protiv ISIL-a i pozivaju zapadne zemlje da ne izdaju Kurde. O kojim Kurdima stvarno pričaju ovdje? Da li govore o Kurdima koji ne prihvataju zastarjelu marksističko-lenjinističku ideologiju PKK-a, ugnjetavanje, pogubljenja, kidnapovanje i prisilno regrutovanje kurdske djece od strane terorista PKK ili govore o članovima terorističke organizacije PKK? Za njih, svako ko nije član PKK-a ili simpatizer nije Kurd. Ono što podrazumijevaju kao podršku Kurdima je otvorena potpora PKK-u i njenim pripadnicima u Siriji, Iraku i Iranu.

Ono što ne žele da razumiju ili priznaju jeste da postoje milijuni Kurda koji ne prihvataju terorističku organizaciju PKK i vide ovu terorističku organizaciju samo kao pijuna međunarodnih sila. Na drugoj strani takozvani zapadni eksperti tretiraju Kurde koji nisu PKK kao praktično nepostojeći. Oni također ignorišu da postoje sirijski Kurdi u snagama Slobodne Sirije koje su oslobodile Afrin.

To je kao da kažete da bilo koji bijeli Amerikanac koji nije član ili podržava KKK nije bijelac. Nije ništa drugačije i od tvrdnje da neki Nijemac koji nije neonacista nije zapravo Nijemac, nego da je nešto drugo.

Ovo pogrešno mišljenje ne predstavlja racionalno shvatanje Kurda , Turaka i bliskoistočne krize.  Baraka Obama je smatrao da bi pružanje podrške YPG-u  dovelo do stvaranja velike strateške greške koja se nebi mogla ispraviti. Izgovori o borbi protiv ISIL-a u Siriji a koja je imala za cilj pružanje pomoći YPG-u je prije svega velika nepravda prema Kurdima .

Ova politika je pre svega dovela do neslaganja između SAD i Turske koji su u isto vreme i saveznici u NATO savezu.

Ovi nadri vojni politički stručnjaci, umjesto što preispitivaju   korake Ankare  u vezi borbe pritiv ISIL-a i YPG-a, isto tako trebaju da odustanu od pružanja podrške terorističkoj organizaciji.

Operacija u Afrinu je bila brza i uspješna: nije bilo civilnih gubitaka i ovom prilikom nije bilo rušenja gradova. Ljudi su počeli da se brzo vraćaju kući, i fotografije koje su pokazivali prije operacije u Musulu i Raki, neka sada uporede fotografije prije i posle operacije u Afrinu. 

Treba da zahvale Turskoj i operacije maslinova grana i štit Eufrata trebaju se prikazivati kao lekcija.  Žaljenje koje pokazuju pred velikom uspehom turske vojske, ustvari  nije ništa drugo nego žaljenje zbog poraza terorističke organizacije YPG, i prema tome PKK.

Turska nikada nije podržavala demografsku transformaciju. Njen stav u vezi Cerablusa i El Baba je potpuno jasan. Tvrdnja YPG-a da će se promijeniti demografska struktura Afrina je čista laž. Ustvari, PYD i YPG su ti koji mijenjaju demografsku strukturu u Tel Abyadu, Kobaniju, i ostalim sirijskim naseljima u kojima uglavnom žive Arapi. Ovakva politika je od strane Amnesty Internationala definisana mogućim ratnim zločinom.

Pokret u Afrinu je demantovao i tvrdnju da se Vojska slobodne Sirije ne može boriti; ovo je bila taktička laž PKK koju je širio po Siriji. Vojska slobodne Sirije je pokazala da se u Cerablusu i Afrinu, kao i ostalim mjestima gdje je prije izvjesnog vremena napuštena od strane SAD-a, sasvim disciplinovano i uspješno bori protiv terorista. Tvrdnja da je YPG jedina sila koja se može boriti protiv ISIS-a i da se treba podržavati u svakom smislu je kontradiktorna. Da je podrška koja je pružena YPG-u data bilo kojoj drugoj grupi, ona bi postala najefikasnija snaga protiv ISIS-a i drugih sigurnosnih prijetnji.

Pokret u Afrinu je pobjeda mira i poraz terorizma. Operacija, koja je nanijela veliki udarac teroristima na sjeveru Sirije, treba biti podržana od strane svih koji otvoreno zauzimaju stav protiv svake vrste terorizma.



Povezane vijesti