Yildirim: Turska želi u potpunosti eliminisati terorizam u regiji

Niti jedna formacija koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Turske nikada neće biti tolerisana. To je naše najprirodnije pravo.

Yildirim: Turska želi u potpunosti eliminisati terorizam u regiji

Premijer Republike Turske Binali Yildirim poručio je danas u Ankari kako Turska neće tolerisati bilo kakve formacije koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je govorio u Ankari na svečanosti u organizaciji Turskog ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

"Niti jedna formacija koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Turske nikada neće biti tolerisana. To je naše najprirodnije pravo. To je nešto što nam je zagarantovano našim, ali i međunarodnim pravom. Naš cilj je u potpunosti eliminisati terorizam u regiji, odnosno ne dozvoliti da se narodu, koji već godinama pati, nanosi nova bol”, poručio je Yildirim.

Govoreći o sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Yildirim je rekao kako njegova zemlja ne može zatvarati vrata onima koji su u teškoj situaciji.

“Ponekad nam govore: 'Zašto trošite toliko novca na 3,5 miliona Sirijaca?' Moramo imati empatiju. Mi ne možemo zatvoriti vrata onima koji su u opasnosti, koji imaju poteškoću, onima koji su raseljeni, koji su napustili mjesta za koja ih vežu uspomene. Toga nema u našoj kulturi, niti u našoj vjeri. Primili smo ih za našu sofru i u tome nikada nismo tražili niti ćemo tražiti neku korist”, poručio je Yildirim.

 


Tagovi: Turska , Yildirim

Povezane vijesti