Turska rasporedila komandose na granici sa Sirijom

Jedinice turskih komandosa raspoređene su danas u pograničnoj provinciji Hatay na jugu Turske uoči moguće vojne akcije protiv terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu

Turska rasporedila komandose na granici sa Sirijom

Jedinice turskih komandosa raspoređene su danas u pograničnoj provinciji Hatay na jugu Turske uoči moguće vojne akcije protiv terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Komandosi koji su doputovali u pogranično područje u deset autobusa, raspoređeni su u jedinice smještene duž granice sa Sirijom. Podignuti su i novi vojni kampovi u naseljima Hassa i Kirkhan.

Građani naselja u Hatayu su okačili turske zastave na krovove kuća u znak podrške oružanim snagama.

S druge strane, jedinice ruske vojne policije raspoređene u sirijskom Afrinu počele su danas popodne povlačenje iz te regije uoči najavljene ofanzive turske vojske na pripadnike terorističke organizacije PYD/PKK.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske armijski general Hulusi Akar i šef turske obavještajne službe Hakan Fidan boravili su jučer u posjeti Moskvi gdje ih je primio vrhovni zapovjednik ruske vojske generalo Valeri Gerasimov. 

Turske oružane snage (TSK) granatirale su danas položaje terorističke organizacije PYD/PKK na sjeverozapadu Sirije. 

PYD je sirijski ogranak PKK-a koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. 

U oružanoj terorističkoj kampanji koju PKK vodi protiv turske države od osamdesetih godina ubijeno je oko 40 hiljada ljudi. 

Turska je nedavno najavila vojnu akciju u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije, u regiji koja graniči sa turskim pokrajinama Hatay i Kilis. Radi se o regiji koju su snage sirijskog režima Bashara al-Assada bez borbe predale pod kontrolu terorističke organizacije PYD/PKK, a u regiji se trenutno nalazi između osam i deset hiljada terorista.


Tagovi: Sirija , PKK , Afrin

Povezane vijesti