Palestinci poručili SAD da je izgubio ulogu jedinog medijatora na Bliskom istoku

U kolumni za list "New York Times", Erekat je napisao i kako je Trumpova administracija u velikoj mjeri zanemarila uloge međunarodnog prava i međunarodnih organizacija ali i diplomatsku tradiciju SAD-a u mirovnom procesu na Bliskom istoku

Palestinci poručili SAD da je izgubio ulogu jedinog medijatora na Bliskom istoku

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat je optužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je pristrasna u vezi sa izraelsko-palestinskim pitanjem.

U kolumni za list "New York Times", Erekat je napisao i kako je Trumpova administracija u velikoj mjeri zanemarila uloge međunarodnog prava i međunarodnih organizacija ali i diplomatsku tradiciju SAD-a u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Naglasio je kako je Trump na poziciju američkog ambasadora u Izraelu postavio Davida Friedmana koji podržava ilegalna jevrejska naselja, čime je, kako je rekao, jasno pokazao da uopšte ne uvažava mišljenja Palestinaca.

Dodao je i kako američki predsjednik potpuno ignoriše konstruktivne i dobronamjerne inicijative palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u cilju postizanja održivog mira na Bliskom istoku.

Napomenuo je i kako Trumpova administracija uopšte ne kritikuje Izrael zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca i neprestane izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskom teritoriju.

Na kraju je još istakao da se SAD pod vodstvom Trumpa značajno udaljila od ideje dvodržavnog rješenja.

"SAD je izgubila ulogu jedinog medijatora u mirovnom procesu na Bliskom istoku", napisao je Erekat.

Naglasio je i kako je Palestina, kako je naveo, "neuspješan test" za cijelu međunarodnu zajednicu, dodajući da bi Izrael trebao odgovarati za kršenje međunarodnog prava.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra 2017. godine zvanično priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo velike kritike i osude među Palestincima i muslimanima.Povezane vijesti